Прогноза: интересът към електромобилите ще се възроди съвсем скоро


23 May 2024

В момента всички говорят за спад в търсенето на електрически автомобили в глобален мащаб (с малки изключения). Намаляващият интерес до голяма степен удовлетворява всички скептици на тази технология, които виждат проблеми с инфраструктурата за зареждане, рециклирането на батерии и много други въпроси. Според проучване на Dataforce, спадът в търсенето скоро трябва да приключи и търсенето на електромобили да се върне на нивата отпреди около година.

Интересът към чисто новите електрически автомобили се очаква да стагнира през 2024 г., но изследователите на пазара вече прогнозират нарастващи пазарни дялове за 2025 г. в своя доклад за продажбите на леки коли в ЕС. Миналата година 16 процента от новите превозни средства, продадени в Европа, са били изцяло електрически автомобили (BEV). Според инфографиката от Dataforce (по-долу), през 2024 г. се очаква леко намаляващ дял на BEV. Предвижда се обаче цифрата да нарасне до 23 процента още през 2025 г., след това до 33 процента две години по-късно и до 48 процента през 2029 г. 

Очаква се двигателят с вътрешно горене постоянно да губи пазарен дял - от впечатляващите 64 процента през миналата година до 55 процента през следващата година и след това още по-надолу до 34 процента през 2029 г. Основна причина за това са предвидените от ЕС прагове за нивата на СО2, които ще намаляват прогресивно през следващите години.

Най-достъпният пикап у нас?