Ейдриън Нюи напуска Red Bull?


25 Apr 2024

Ейдриън Нюи напуска Red Bull, твърдят множество медии от Германия, Италия и Великобритания. Очаква се официално съобщение от Red Bull. Магьосникът на аеродинамиката е конструирал всяка една от шампионските коли на Red Bull – както в ерата Верстапен, така и в тази на Фетел. С коли на Нюи двамата имат седем пилотски и шест конструкторски титли. Нюи е част от Red Bull от 20 години – от сезон 2005. Преди това той е работил и по други шампионски коли – McLaren-ите, с които Хакинен победи Шумахер в края на 90-те, както и Williams-а на Хил от 1996 г.

Слуховете за напускане на Нюи се появяват редовно, но напоследък са все по-сериозни, а днес вече изглеждат и съвсем реалистични. 65-годишният инженер отдавна обяви, че иска да намали натоварването си. Някои издания обаче твърдят, че британецът няма да се оттегли от спорта, а ще отиде при конкурентен отбор. Не е тайна, че Ferrari преследва дизайнера отдавна, а напоследък и Aston Martin е готов да даде теглото му в злато, за да го привлече.

Трябва да се има предвид, че Нюи наскоро подписа нов 3-годишен договор с шампионите. Според някои слухове обаче гениалният конструктор е разочарован от вътрешните противоречия и скандали в отбора, свързани с шефа Кристиан Хорнер.

 

Red Bull, независимо от вътрешните проблеми, е на път да запише още един сезон на пълно превъзходство – след четири победи за Макс в първите пет състезания от сезона, три от които – двойни.

Евентуално напускане на Нюи може да се отрази сериозно на Red Bull не само в техническо отношение. Макс Верстапен изглежда също е склонен да прекрати договора си (до 2028 г.) предсрочно, ако ключови фактори в отбора си отидат.

Говори се, че нидерландецът има клауза в договора, която му позволява да си тръгне, ако Хелмут Марко напусне екипа. Не би било чудно, ако има подобна клауза, която го обвързва и с Нюи.

Източник: BBC

 

Лукс от Китай!