В Кюстендил изграждат втора водородна станция у нас


06 Jun 2024

Втората станция за зареждане с водород у нас ще бъде изградена в Кюстендил. Припомняме, че първата беше открита преди месец в София. Проектът в Кюстендил е по-амбициозен и предвижда не просто изграждане на станция, а на цяла водородна долина. По същество това е фотоволтаичен парк за производство на зелен водород. Зеленият водород се получава при електролиза на вода, като задължително условие е енергията да идва от възобновяеми източници. Полученият водород може да се използва от превозни средства или предприятия.

Кюстендилската водородна долина е съвместен проект на Тракийския университет и община Кюстендил. Проектът “Захир” предвижда производство на до 400 кг водород на денонощие. За сравнение водороден автобус харчи по около 7 кг/100 км водород.

Тъй като у нас все още има само една водородна кола, то община Кюстендил предвижда да закупи водородни превозни средства, а на по-късен етап очаква и частни клиенти да се възползват от водородната станция. Станцията ще бъде изградена в района на бившия животински пазар, който не съществува от години.

Източник: БНР

 

Много по-добра от предишната?