Демонстрационен водороден автобус ще обикаля София, Пазарджик и Стара Загора


17 Jun 2024

От 16 до 26 юни 2024 г. по улиците на София, Пазарджик и Стара Загора ще премине демонстрационен водороден електрически автобус Toyota Caetano и първата водородна електрическа кола в България – Hyundai Nexo. Туровете са част от събитие посветено на водородната мобилност.

Официалното откриване на “Дните на водородната електромобилност” ще се състои в София на 17 юни от 11:30 часа на площад “Княз Александър I”. Гостите на събитието ще могат да изпитат от първа ръка част от предимства на водородните автобуси, които освен по-голямото удобство при возене, могат да се похвалят с нулеви емисии и пробег от 350 км само с 10-минутно зареждане от първата в региона преносима водородна зарядна станция.

Гражданите и гостите на София ще могат да се возят на водородния автобус от 19.06 до 21.06 от 12 до 20 часа по маршрута на тролейбусна линия 9. Автобусът ще премине и през Пазарджик на 21 юни, където ще бъде на разположение на любопитните пред сградата на общината от 12:30 часа. След това роудшоуто ще се отправи към Стара Загора, където гражданите ще имат възможност да се качат на водородния автобус на 26.06 по маршрута на автобусна линия номер 20.

Събитието се организира от Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на енергия (BGH2A), с финансовата подкрепа на Съвместно предприятие „Чист водород“ и по проекти JIVE 1 и 2 за 300 нови автобуса с горивни клетки с нулеви емисии и изграждане на свързваща инфраструктура за зареждане в 6 държави-членки на Европейския съюз.

Много по-добра от предишната?