Хакер се сдоби с безплатен Maybach GLS 600


25 Jun 2024

В САЩ вече относително успешно работи система за доставка на автомобили директно до дома. Хората, които купуват кола, особено висок клас, често вече не ходят до шоурум, за да я вземат лично, а предпочитат тя да бъде доставена пред вратата им. Всичко това обаче носи и рискове - наскоро хакер се възползва и незаконно хакна системата за доставка на транспортна компания, наречена Dealer’s Choice Auto Transport.

След като прониква в системата на транспортната компания, хакерът успява да види графика за доставка, клиентските данни и адресите на клиентите. Променя адреса за доставка на две луксозни коли от този на истинския собственик до собствения си дом, съобщава Miami News.

„Хакерът е хакнал платформата на фирмата за доставки, където е видял кои коли и кога се транспортират. След това се е обадил и потвърдил на шофьора, че именно той е собственикът, след което му дава новия си адрес," коментира Стивън Ярив, главен изпълнителен директор на Dealer’s Choice Auto Transport.

В първия случай Mercedes-Maybach GLS 600 на стойност от 174 350 долара е доставен точно до вратата на хакера. Може би голямата му грешка е, че не спира дотук, а решава да направи още един удар. Успява да си уреди и Rolls-Royce Cullinan на стойност 400 000 долара в системата на компанията за доставка.

Когато фирмата за доставки открила фалшификата, тя съобщила на полицията. В момента се води разследване и вече има следа - когато шофьорът на фирмата за доставка сваля Maybach-а, той прави снимка на автомобила, а лицето, което го е получило, също се появява на изображението. Не е известно дали този човек е хакерът, но полицията разполага със снимка.

Много по-добра от предишната?