Този електрически пикап спечели 'Пайкс Пийк', въпреки че изгасна в движение


25 Jun 2024

Планинското състезание "Пайкс Пийк" в Колорадо се превръща в терен за тест на наистина адски бързи автомобили. Всъщност, това не е новост, тъй като в историята си надпреварата е посрещала някои от най-мощните и способни машини на четири колела. Понякога претендентите са толкова бързи, че имат време дори за кратка почивка по трасето.

Тазгодишното издание на "Пайкс Пийк" бе спечелено от Ford с електрическия пикап  F-150 Lightning SuperTruck. Зад волана бе рекордьорът Ромен Дюма, който имаше проблеми с машината в самото начало на изкачването. За момент той дори трябваше да спре пикапа и да го рестартира, преди да продължи с пълна газ нагоре. Въпреки това, Дюма записва време от 8:53.553 минути, което му дава аванс от над 10 секунди пред втория.

Дюма разказва, че няма идея какво се е случило и защо пикапът е спрял да получава тяга към електромоторите. По думите му, подобно нещо не се е случвало в тестовите фази.

„Всяко едно нещо в това събитие е предизвикателство, защото е различно от всяка друга форма на състезание, имате само един шанс. Изправихме се пред трудност в началото, но това само ми даде повече решителност да наваксам загубеното време в останалата част от състезанието,“ коментира Дюма след спечелването на първото място. Видео от карането му можете да видите по-долу.

Най-достъпният пикап у нас?