Bentley атакува Пайкс Пийк с този Conti GT3

  • Галерия с 10 снимки Галерия с 10 снимки

05 Jun 2021

Bentley ще се опита да подобри рекорда на Пайкс Пийк в клас Time Attack. Най-доброто постижение в момента се държи от Porsche GT2 RS Clubsport – 9:36,559 минути. Това е далеч от нечовешките времена, постигнати от Себ Льоб през 2013 с Peugeot 208 T16 (8,13 мин) и Ромен Дюма през 2018 с VW ID.R (7,57 мин), но въпросните две машини са специално разработени за целта прототипи, а Bentley-то малко или много произлиза от серийна кола.

 

Нещо повече, Bentley ще се опита да постигне рекорда с екологично състезателно гориво 98-RON, което намалява вредните емисии с до 85%.

Във всяко друго отношение колата е по-близо до състезателната писта, отколкото до шоурума на Bentley. Задвижва се от преработена версия на 4-литровия V8 на марката, като мощността достига 750 к.с., а въртящият момент е спрян на точно 1000 Нм. В деня на състезанието ще бъдат извадени още няколко коня и нютона.

За целта двигателят е подсилен с нови бутала, монтиран е карбонов всмукателен колектор, а изпускателната система от инконел е доставена от Akrapovic. Съвсем къса е, като ауспусите са точно зад предните колела. Представете си как звучи това нещо! Скоростната кутия е стандартна състезателна, а шасито е получило допълнителни антиролбари, за да се подобри разпределението на масите при спиране и ускорение. Самите спирачки са с водно охлаждане.

Екстремната аеродинамика е очевидна от снимките. Bentley казва, че това е най-големият спойлер, който някога е слаган на техен автомобил. Дифузьорът и спойлерите отпред също са достойни за уважение.

Състезанието е на 27 юни, а зад волана ще седне 3-кратният победител в Пайкс Пийк Рис Милън.

Макар да е далече от абсолютния рекорд в състезанието, Bentley държи два други важни рекорда за най-бърза серийна кола и най-бърз SUV – съответно Continental GT W12 и Bentayga W12. Дали ще добави трети рекорд!? 

Лукс от Китай!