BMW XM е катастрофирало на “Пайкс Пийк” в преследване на рекорда на Urus


27 Jun 2023

Тазгодишното изкачване на Пайкс Пийк не доведе до рекорди. 101-вото издание на състезанието включваше доста бързи коли, като една от тях беше новото BMW XM Red Label. Плъгин хибридът със 748 к.с. и 1000 Нм се очакваше да атакува рекорда за серийно произвеждан SUV, който засега се държи от Lambo Urus Performante (10:32,06 минути). За съжаление опитът на BMW е завършил с катастрофа по някой от 156-те завоя към издигащия се на 4301 метра надморска височина връх. За щастие пилотът Мат Мълинс, инструктор на BMW, се е отървал без контузии. Не става ясно дали инцидентът е резултат от пилотска грешка, от технически проблем или друга нередност по трасето.

 

Без да сме искали да сме лоши пророци или да умаловажаваме пилотските качества на Мълинс, още преди няколко месеца изразихме учудване, че баварската компания не е наела някой специалист по взискателното планинско трасе в търсене на рекорда.

Тъй като засега няма видео от тренировъчните изкачвания на XM, нито от катастрофата, колегите от Motor1 са се свързали с BMW. Ето и официалните думи на компанията: “За съжаление надеждите ни за рекордно изкачване с BMW XM завършиха със състезателен инцидент. Пилотът Мат Мълинс е разочарован, но без наранявания. Фокусираме се върху нова подготовка на колата преди да направим още един опит по-късно през лятото.”

Снимки: Motor1, Car&Driver

Лукс от Китай!