Хванаха за първи път електрическото Ferrari по време на тестове

  • 2 снимки 2 снимки

27 Jun 2024

Само преди няколко дни си говорихме за първия модел на Ferrari, който няма да разполага с ДВГ. Все още сме далеч от официалната му премиера - говори се за дебют в края на 2025 г. - но вече можем да хвърлим първи бегъл поглед към него и това как ще изглежда.

Двете снимки, които виждате към тази статия, са дело на Derek Photography, базиран в Италия шпионски фотограф. Изображенията ни показват ранен прототип на електрическото Ferrari или нещо, което в индустрията е познато като муле - движещ се тестови автомобил, чийто дизайн до голяма степен не отговаря на финалната визия на модела.

С други думи, под тези ламарини се крие технологията, която ще видим в серийната кола, но дизайнът е далеч от завършен. Дори не знаем дали това ще са основните пропорции, но се говори, че електрическото Ferrari ще бъде нещо подобно на SUV.

Защо има ауспуси отзад? Ако се загледате по-внимателно, ще видите, че те не са свързани с нищо. Тоест, играят единствено функцията да заблудят "зяпачите", че това е кола с ДВГ. Жълтите предупредителни знаци, които откриваме на няколко места по каросерията, обикновено са гарант, че задвижването е електрическо.

Ако се загледате още по-внимателно ще откриете и черти в дизайна на прототипа, които най-вероятно познавате от Maserati Levante. Имайки предвид близостта на двете компании, не е изненадващо, че именно Maserati са дали назаем компоненти на Ferrari за изграждането на този тестови автомобил. 

Репортаж на Reuters от преди дни подхвърли идеята, че автомобилът ще струва поне 500 000 евро, когато се появи на бял свят в края на 2025 година. Важно е да уточним, че тук говорим за базовата версия на модела (ако изобщо такова понятие е точно), което значи, че напълно оборудвана машина ще е поне още няколко десетки хиляди евро повече. За да сложим всички тези числа в някакъв контекст, подобни са сумите за закупуване и на SF90 Stradale.

Много по-добра от предишната?