Новото BMW M5 е вече в производство

  • 10 снимки 10 снимки

01 Jul 2024

Преди няколко дни BMW публикува първите официални снимки на новото поколение М5, а днес официално започва и производството на спортния седан в завода на BMW Group в Динголфинг. Седмото поколение на BMW M5 за пръв път ще се произвежда с електрифицирано задвижване: специфична за модела система M Hybrid комбинира V8 двигател с електромотор и генерира системна мощност от 727 к.с. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 3,5 секунди, което прави модела по-бавен от своя предшественик.

„Горди сме, че и най-новото поколение на иконата M5 ще се произвежда при нас“, каза директорът на завода Кристоф Шрьодер. Заводът доставя предварително сглобените каросерии за първото BMW M5 през 80-те години, които след това са завършвани ръчно в базираната в Гархинг M GmbH. От второто поколение - по-точно: от 1988 г. - спортистът се произвежда изцяло във фабриката в Долна Бавария.

Основните компоненти на новото BMW M5 също се произвеждат на място или в близките производствени локации. Директорът на завода Кристоф Шрьодер нарича това „Производство от един източник“. Така например адаптираното специфично за BMW M5 шаси се произвежда в завода за компоненти Dingolfing 02.10, високоволтовата батерия в съседство в завода 02.20, центъра по компетентност за производство на електрически задвижвания. Карбоновият покрив идва от фабриката в Ландсхут, на 30 км.

Особеност на производството в автомобилния завод са модификациите, които вече се правят в цеха за каросерии. Базирано на стандартна каросерия на BMW Серия 5, M5 има допълнителни мерки за усилване на структурата на каросерията и специално разширена каросерия с изпъкнали калници. В бояджийския цех клиентите могат да избират между 10 серийни и 150 специални лакови покрития.

През следващите няколко седмици производството в завода постепенно ще се увеличи до няколко десетки бройки M5 на ден. Въвеждането на пазара на новия модел в Европа ще се състои от 2 ноември 2024 г.

Най-добрият в класа си?