Новото BMW M5 е по-евтино от М3 в Ирландия. Защо?


02 Jul 2024

Новото поколение на BMW M5 бе прието със смесени чувства от феновете на марката. Моделът обаче вече е на поточните линии, а в някои държави дори се приемат и поръчки. Ирландия е една от първите страни, в които клиентите на бранда могат да направят резервация, която най-вероятно ще бъде доставена през късната есен.

В Ирландия стартовата цена на М5 е 137 055 евро, което - изненадващо на пръв поглед - е по-ниска сума от тази, която трябва да бъде платена за по-малкото М3 с цена от 151 675 евро. На какво се дължи тази привидно нелогична разлика?

Motor1.com разказва, че в страната важат закони за формиране на данъците на МПС, които се базират на техните СО2 емисии. И тъй като М5 е plug-in хибрид със СО2 стойност от 37 гр/км по цикъла WLTP, данъкът е по-нисък от този на М3, който не залага на електрификация под никаква форма. За справка, М3 изхвърля средно по 228 гр/км емисии от СО2.

Разбира се, цялата тази математика е валидна само на хартия. Наистина, ако М5 е с напълно заредена батерия, може да измине около 70 км само на ток, което влияе положително на количеството изхвърлени вредни емисии. Ако обаче батерията е празна, големият V8 двигател и сериозното тегло на автомобила със сигурност няма да му позволят да емитира по-малко СО2 от М3.

Най-добрият в класа си?