Не, жената на Зеленски не си е поръчала новото Bugatti Tourbillon


03 Jul 2024

В руски медии се появи любопитна информация за един от първите клиенти, поръчали новото и епохално бързо Bugatti Tourbillon. Според “РИА Новости” и десетки други медии, препечатали материала, става въпрос за Олена Зеленска, първата дама на Украйна и съпруга на президента Зеленски. Публикациите дори прилагат фактурата за закупуване на колата от представителството на Bugatti в Париж, както и не особено правдоподобно deep fake видео, в което “представител на Bugatti Paris” разказва за продажбата.

 

Дали това е вярно или fake news? 

Един от водещите редактори на Motor1.com, Крис Пъркинс, е издирил източника на информацията, като се позовава на италианския журналист, специализиран в проверката на fake news в интернет @DavidPuente. Оказва се, че първоизточникът не е руски, а френски – създаден преди около месец сайт Verite Cachee, който разпространява предимно генерирани с AI “новини” и пропаганда. 

 

 

 

Колегите се свързват също с представителството на Bugatti в Париж, като от там отричат информацията и припомнят, че обикновено нямат практиката да разкриват самоличността на клиентите си, да не говорим пък да пускат фактурите им в интернет. Те обръщат внимание на фактурата, която е фалшива – липсват детайли за фирмата, които фигурират на истинските, освен това цената и стойностите на опциите очевидно са неточни. По всяка вероятност обаче фалшивата фактура е базирана на истински, но по-стари образци, използвани от Bugatti, пишат пък членове на групата Car Lovers on the Road.

Bugatti Paris публикува официалното комюнике на Car Lovers on the Road по темата, в което опровергава твърденията на руските медии.

Източници: Motor1, AutoevolutionCenter for Countering Disinformation

Много по-добра от предишната?