Red Bull RB17 е по-бърз от болид от Формула 1


15 Jul 2024

Red Bull представи новата си клиентска кола – RB17. Двуместната машина е едно от най-бързите 4-колесни на света, благодарение на своята техника, която идва директно от Формула 1. Всъщност създателят на тази кола, Ейдриън Нюи, твърди, че RB17 е достатъчно бърза, за да победи актуален болид от Формула 1.

Фантастичната машина е болид с каросерия. Задвижва се от изцяло нов 4,5-литров АТМОСФЕРЕН V10, който достига 15 хил. об/мин. Има и електромотор, добавящ 200 к.с. към и без това внушителните 1000 на двигателя с вътрешно горене. Така системната мощност достига 1200 к.с. Най-същественото обаче е, че цялата кола тежи едва 900 кг и има аеродинамика, сравнима с тази на болид от Формула 1.

Мощността достига до задните колела през 6-степенна последователно наредена кутия в компанията на хидравличен диференциал с ограничено приплъзване. Трансмисията няма задна предавка, електромоторът се грижи за това.

 

Максималната скорост е 350 км/ч, но впечатляващото при тази кола не е скоростта на права отсечка, а в завой. За това се грижи тракшън контрол в стила на болидите от F1 от края на 80-те и началото на 90-те. И активната аеродинамика – нещо, което също не е позволено във Формула 1. Аеродинамика, която добавя 1700 към теглото на колата и то още при 250 км/ч. Само вижте задния дифузьор!

Всичко останало също е като извадено от Голямата книга за състезателните коли: пушрод окачване с възможност за настройки, активен контрол на накланянето, хидравлично серво и карбонови спирачки. Между другото предните са с класически маркучи, докато задните са “дигитални” без директна връзка с педала на спирачките.

И тъй като това не е кола, която ще видите на улицата, Michelin е разработил сликове специално за нея, които се грижат за максимално бързи обиколки в съчетание с 18-инчовите базови джанти. Като опция се предлагат 20-инчови, но те са с гуми с грайфери и с тях RB17 е по-бавен.

RB17 идва с 2-годишна гаранция (или 4000 км), което дойде първо. Но вярваме, че и след това ще продължите да се грижите за своя RB17 в официалния сервиз на Red Bull. Срещу парите си (7 млн. евро) всеки клиент (а те са само 50) ще получи пистови дни на някои от най-известните писти от календара на Формула 1.

О, името! Щяхме да забравим! Помните ли, че когато дойде пандемията и Формула 1 отложи новите технически правила, Red Bull пропусна болида с означение RB17 и от RB16B премина направо към RB18. Ето сега този пропуск е поправен!

 

Много по-добра от предишната?