Това е последният W12 двигател на Bentley

  • 3 снимки 3 снимки

24 Jul 2024

Епохата на W12 моторите в Bentley приключи. Последният 6-литров 12-цилиндров двигател беше произведен от техници във фабриката на марката в Крю.

"W12 изигра толкова важна роля в историята на Bentley, че беше подобаващо за нас да почетем пенсионирането му, заедно с тези, които бяха свързани с него", коментира Андреас Лехе, по време на специалното тематично събитие. "Въвеждането на двигателя помогна да се промени лицето на компанията почти за една нощ и ще остане в историята като истински геймчейнджър, и трябва да се чувстваме много горди, че сме проектирали, разработили и произвеждали такава икона във Великобритания за толкова дълъг период от време".

Разработен от Volkswagen, 6-литровият двигател за първи път влиза в производство с Audi A8 от 2001 г. Въпреки това, версията, използвана от Bentley, пристига едва през 2003 г. за новия тогава Continental GT. Британската версия получава чифт турбокомпресори за по-голяма мощност.

През следващите две десетилетия двигателят ще намери своето място във всяко Bentley, като същевременно ще бъде доразвиван за дори още повече мощност. Започвайки с 552 к.с., сега агрегатът прави 740 к.с. в зашеметяващия Batur.

Новият флагман в гамата на Bentley е 4-литров хибриден V8 с два турбокомпресор. Между двигателя и трансмисията е монтиран електрически мотор, което води до обща мощност от 779 к.с. 

Много по-добра от предишната?