Stellantis може да спре някои от марките си, ако не изкарват пари


26 Jul 2024

14 е едно доста сериозно число, особено когато става дума за брой марки под една шапка. Точно толкова са брандовете, управлявани по целия свят от Stellantis. Изреждаме ги в случай, че не ги помните всичките: Citroеn, Fiat, Opel, Vauxhall, Peugeot, Abarth, Ram, Dodge, Chrysler, Jeep, Lancia, DS Automobiles, Alfa Romeo и Maserati.

Защо споменаваме всичко това? Автомобилният гигант се роди в началото на 2021 г., когато PSA Group се сля с Fiat Chrysler Automobiles. Идеята беше да бъдат спестени средства за развойна дейност, а с това да се увеличат печалбите. За някои марки стратегията сработи, за други обаче - не напълно.

Голямата гама от марки може да бъде рационализирана в един момент в бъдещето, според изпълнителния директор на Stellantis. Reuters споделя думи на Карлос Таварес, цитирани и от Motor1.com, който казва, че нерентабилните марки ще бъдат спрени: „Ако не изкарват пари, ще ги затворим. Не можем да си позволим да имаме марки, които не изкарват пари.“ 

Директорът на Stellantis не назова нито една марка засега, която е потенциално застрашена от спиране, но някои са изложени на по-висок риск от други. Експерти от индустрията коментират за Reuters, че Stellantis може да се опита да продаде Maserati и да спре съществуването на Lancia или DS. На този етап обаче всичко е спекулация. Това, което знаем е, че под гигантския корпоративен чадър има няколко марки, които са твърде големи, за да бъдат оставени да се провалят: Fiat, Opel/Vauxhall, Peugeot, Citroën, Jeep и Ram.

Най-достъпният пикап у нас?