Toyota тества водородни камиони заедно с Coca-Cola

  • 2 снимки 2 снимки

29 Jul 2024

Toyota започна тестове на нов камион с водородно задвижване заедно с Coca-Cola като част от мрежата за доставки на компанията за напитки. Камионът използва модули с горивни клетки на Toyota, които комбинират молекули водород (H₂) и кислород (O₂) във вода, като същевременно генерират електричество. В резултат на това единствената емисия от ауспуха е вода. Освен това, бързото зареждане с гориво гарантира висока степен на използване.

Компанията Air Liquide, лидер в производството и разпространението на нисковъглероден и възобновяем водород, лидер в решенията за чиста енергия, доставя водород от възобновяем произход за този проект. Чрез тези проекти за водородни камиони Toyota възнамерява да подкрепи декарбонизацията на тежкотоварния автомобилен транспорт, който представлява една четвърт от европейския товарен транспорт на базата на изминатите тон-километри. Моделите на използване на товарни автомобили и необходимостта от големи количества водород за техните нужди ги позиционират като ключови участници в разработването на устойчиви водородни инфраструктури.

„Имаме удоволствието да си партнираме с Toyota и Air Liquide, за да тестваме водородни решения за нашите логистични операции на дълги разстояния. Искаме да научим колкото се може повече от тези тестове, докато продължаваме да работим за намаляване на нашия въглероден отпечатък,“ коментира Ерик Десбоне, вицепрезидент „Париж 2024 Операции и устойчивост“, Coca-Cola.

Много по-добра от предишната?