Ford разработва наследник на Fiesta с бивш главен инженер на Tesla?


29 Jul 2024

Съвсем наскоро Ford призна, че малко е избързал с плановете си за пълна електрификация на моделната си гама в Европа. Както е известно, легендарният модел на марката Fiesta вече беше спрян от производство, а същото скоро ще се случи и с Focus, като целта беше да се генерира достатъчно производствена мощ, за да се покрие евентуалното търсене на новото поколение електрически автомобили. Възможно е обаче плановете да се сменят още веднъж.

Autocar съобщава, че Ford обмисля отново да се впусне в по-малките сегменти на Стария континент, там, където се позиционират Fiesta и Focus. Британците съобщават за чисто нова платформа, която се разработва в момента от бивш главен инженер в Tesla. Тази архитектура е все още в много началните фази на разработка, но вече има ясни сигнали, че Ford ще преосмисли по-малките сегменти.

„Прекарваме доста време на корпоративно ниво в разговори за достъпността на нашите продукти“, коментира наскоро пред Autocar Марин Джаджа, главен оперативен директор на подразделението Model E на Ford. „Знаем, че трябва да постигнем по-добра достъпност и с времето да надграждаме по тази линия. Ако погледнете нашата гама в световен мащаб, на този етап всъщност нямаме много в достъпния сегмент. Ключът за нас е да бъдем достъпни, диференцирани и печеливши."

Според актуалната информация първите модели от новата архитектура не бива да се очакват преди 2026-2027 година, като най-вероятно ще ги видим първо на американския пазар. Важно е да поясним, че говорим за нови електрически автомобили, които обаче ще са доста по-достъпни за крайните клиенти от сегашните Mustang Mach-E, Explorer и Capri.

Много по-добра от предишната?