Китайци ще правят автономен автомобил за офроуд


27 Aug 2024

Китайският автомобилен гигант BYD подписа споразумение с Huawei за използване на системата за автономно шофиране на технологичната компания, съобщава Reuters. Интересното тук е, че технологията ще бъде внедрена не в коли за шосейна употреба, а в ориентираните към офроуда модели Fangchengbao.

BYD инвестира сериозно в разработването на собствени системи, асистиращи шофьора, като нае хиляди инженери още през миналата година. Фирмата обаче все още разчита на външни доставчици за такива интелигентни системи в луксозните си модели. 

Засега не са ясни точните цели, които са поставени пред проекта. Лично на нас офроуд автомобил с възможност за автономно шофиране ни звучи като доста странна идея, но със сигурност е много рано да даваме каквито и да е било заключения.

Договорът с Huawei от страна на BYD идва и в резултат на желанието на автомобилния производител да подобри пазарното представяне на скъпите си марки Denza, Fangchengbao и Yangwang. Трите бранда представляват едва 5 процента от общите продажби на BYD през първото полугодие.

Най-достъпният пикап у нас?