Skoda Fabia стана на 25 години

  • 5 снимки 5 снимки

28 Aug 2024

Skoda Fabia - едно от доста популярните имена по българските пътища - навърши 25 години. Заедно с Octavia, моделът се радва на непрекъснато производство в последните няколко десетилетия и се превръща във втория най-продаван автомобил на марката за всички времена. Досега сме видели четири поколения на Fabia.

До момента са произведени почти 1,8 милиона екземпляра от първото поколение от автомобила, като второто поколение добавя 1,7 милиона към общия брой. Към днешна дата са произведени повече от 4,9 милиона Fabia от началото на производството през 1999 г., цифра, надмината само от Octavia в гамата на Skoda.

Fabia също е моделът, който е избран от Skoda за моторните спортове. От огнедишащата 2003 Fabia WRC до настоящата Fabia RS Rally2, Fabia се превърна в еталон в световните ралита. 

В момента Fabia се предлага с четири бензинови двигатели с мощности, вариращи от 80 к.с. до 150 к.с. И трите TSI агрегата (95 к.с., 116 к.с. и 150 к.с.) идват от семейството двигатели EVO. Двигателите с по-висока мощност идват с шестстепенна ръчна или седемстепенна DSG опция.

Много по-добра от предишната?