Стачките изглеждат все по-възможни във Volkswagen


27 Sep 2024

IG Metall - основният синдикат на металурзите в Германия, както и най-големият синдикат в страната и най-големият индустриален синдикат в Европа - продължава преговорите с Volkswagen за бъдещето на своите служители в страната. По неофициална информация от Automotive News, и двете страни не искат да отстъпят от своите искания, което на този етап води до неуспешни преговори.

Блокажът в разговорите води почти до заплахи и от двете страни. От една страна Volkswagen съобщава, че е възможно да затвори някои от заводите си в Германия - нещо, което досега не се е случвало в историята - а от синдиката заплашват със стачки от 1 декември. Това е първият ден, в който сегашният договор между VW и синдиката вече няма да е в сила.

Главният преговарящ от страна на Volkswagen, Арне Майсвинкел, коментира пред Automotive News, че компанията трябва да намали разходите си в Германия, за да остане конкурентоспособна. „Това ще изисква принос от служителите“, добавя той. Все още не е определена дата за втори кръг от преговори, а VW посочва, че затварянето на някои фабрики е все по-вероятно.

Най-достъпният пикап у нас?