Mercedes: S-класа ще продължи да има ДВГ и в следващото десетилетие


10 Oct 2024

Автомобилната индустрия отново е на кръстопът. Няма по-ясен сигнал за това от факта, че флагман в луксозния сегмент като Mercedes-Benz S-Class ще се превърне в два отделни, макар и силно свързани, модели в следващото си поколение. Един от тях ще продължи да има двигател с вътрешно горене години след 2030 г.

За това разбираме от разговор на Autocar с изпълнителния директор на Mercedes Ола Келениус, от който става ясно, че преди това ще видим задълбочено обновление на сегашния S-клас. Немците казват, че са инвестирали нетрадиционно много средства в него и особено в задвижващите му агрегати, като вече съществува готовност за покриване на екологичния стандарт Евро 7, който все още не е влязъл в сила.

Феновете на ДВГ ще бъдат радостни да разберат, че и следващия луксозен седан ще има бензинов и (може би) дизелов двигател. Автомобилът ще бъде разработен на отделна платформа специално за ДВГ автомобили, а изцяло електрическата версия на S-класа, която ще съществува заедно с горивната, ще има друга архитектура.

Идеята на Mercedes е да разработи два отделни автомобила, които ще споделят много технологии и общ дизайнерски език, но всяка една от тях ще бъде създадена на специфична платформа с оглед задвижващата система. Засега не е ясно кога новата S-ка ще излезе, но имайки предвид задаващия се догодина фейслифт за настоящия модел, най-вероятно смяната на поколенията ще стане около 2030 година.

Най-достъпният пикап у нас?