Dacia представи най-големия двигател в гамата си


14 Oct 2024

Horse Powertrain - разработчик и производител на двигатели, който е съвместна собственост на Renault и Geely - ще доставя най-големия и мощен двигател в актуалната гама на Dacia. Става въпрос за - забележете! - 1,8-литров, 4-цилиндров агрегат, който ще бъде част от хибридна система.

Сглобяваният във Валядолид агрегат сам по себе си доставя 107 к.с., а хибридната система, от която е част, изкарва 155 к.с. пикова тяга. Това е и първият ДВГ на Horse Powertrain, който е разработен от самото начало от инженерите на фирмата без външна помощ.

Подпомагащи 1,8-литровия мотор в новия Bigster, представен преди дни, ще бъдат електромотор с мощност от още 50 к.с., високоволтов стартер-генератор и 1.4 кВтч батерия с напрежение от 230 волта. Скоростната кутия тук е без съединител и има четири предавки за двигателя с вътрешно горене и две за електрическия двигател.

Спрямо съществуващата хибридна система Hybrid 140 на Renault Group, новият 1,8-литров хибрид предлага 6 процента подобрение в разхода на гориво и вредните емисии. Според прогнози на румънския производител Bigster, оборудван с тази система, ще може да изминава до 80 процента от пробега си в града само на ток, благодарение и на регенеративната си функция на спирачната система.

Най-достъпният пикап у нас?