Съоснователят на Google Сергей Брин купи мегаяхтата Alibaba за 450 милиона долара

  • Яхтата е построена от германската корабостроителна компания Lürssen Яхтата е построена от германската корабостроителна компания Lürssen

18 Oct 2024

Роденият в Москва съосновател на Google Сергей Брин тайно е купил чисто нова мегаяхта, кръстена Alibaba, наричана също Project Ali Baba.

Тя е била поръчана от руския олигарх Леонид Михелсон, основател на „Новатек“ - втората по-големина компания за производство на природен газ в Русия след „Газпром“.

Последният обаче е в списъка със санкционирани руснаци, заради войната в Украйна и германската корабостроителна компания Lürssen, създала Alibaba, е нямало как да му я достави.

Не са много хората, които могат да извадят 450 милиона долара за яхта, колкото струва Alibaba. И тук идва Сергей Брин, който въпреки руските си корени, се води американски предприемач. И с нетно състояние от над 130 милиарда долара, нареждащо го сред 10-те най-богати хора в света, не е било трудно да му я препродадат.

В момента Lürssen тества по вода дългата 142 метра мегаяхтата Alibaba и до края на 2024 г. ще бъде предадена на Брин, който наскоро се раздели с най-голямата от трите си яхти – Dragonfly. С новата „лодка“ милиардерът от Google отново ще има флотилия от три яхти, включваща Butterfly и Firefly. Очаква се Alibaba да бъде прекръстена и да получи промени по интериора.

Най-достъпният пикап у нас?