Карахме един от най-харизматичните нови мотори на пазара в момента. BMW R nineT. Галерия


17 Feb 2016

Трудно ми е да започна. А обикновено, когато стартът е труден, то е поради две причини: или защото авторът няма какво особено да каже, или защото има да каже прекалено много. Случаят тук е от втория тип, но ще гладам да се огранича, защото всички знаем лафа за картинката, която казва повече от хиляда думи. Който, ако приемем за верен, настоящата галерия ще ви „изкаже“ над 35 000 думи.

Какво представлява R nineT? Ами, първо името. R-ът идва още от първия мотор на баварците, R32 от 1923, и традиционно означава машините с боксерни двигатели. Втората част, „nineT” пък означава „90“ и идва от 90-ата годишнина на BMW Motorrad, която се навърши през 2013. Именно по този повод BMW пусна R nineT година по-късно, за да отбележи подобаващо празника.

Доста по-добре отколкото с торта с 90 стърчащи свещички, нали? От nineT стърчат само две неща, и това са главите на 1200-кубиковия боксер. Той обче принадлежи на по-старата серия мотори, появила се още през 2005, която – за разлика от новата версия задвижваща R 1200 R, R 1200 GS и компания – разчита на въздушно/маслено охлаждане. Този 1170-кубиков агрегат обаче не изостава много по показатели, а наличието на малък маслен радиатор (новият боксер работи с по-голям воден) и тръби излизащи отпред (при новия излизат отдолу), го вписват идеално в ретро концепцията. И повярвайте ми, със 110 к.с. и 119 Нм, изреченоето „Ех, липсват ми 125-те коня на новия мотор“ няма да ви дойде на акъла.

Но стига за двигателя и малко за рамата. Любопитното при нея е, че боксерът изпълнява ролята и на носеща конструкция (доук добре, разпространена практика), като задната й част може да се демонтира. Тоест, парчето държащо втората седалка, номера, задните стъпенки и осветление, остава в гаража. Така визията на мотора става още по-егоистична и набита, още по-кафе рейсърска. Серийно nineT идва с втора седалка, но честно казано ми е трудно да си представя двама души на този мотор.

Дори и в този си шосейно легален вид обаче, R nineT е мотоциклет, който може да гледате с часове. Минималъзмът и детайлите са плeнителни. Като започнем от плътните алуминиеви отливки, държащи предния калник, продължим със „златната“ 46-милиметрова вилка Sachs, семплият фар с истиско стъкло, през изработеният на ръка алуминиев резервоар, до бомбето на опашката (опция за 700 лв.)... през двойният титаниев Akrapovič и разбира се, колелата със спици - деветдесетката е машина-мечта. Извинявам се за чуждицата, но секси badass мися че му пасва идеално. А ако си го представим възседнат от фина красива дама, картинката става още по-вулгарна. Спирам.

Разбира се, дизайнът е предмет и на субективна оценка, като една от соновните идеи на BMW е този мотор да бъде основа за модифициране. Това му призвание е заложено в конструкцията – лесно демонтуране на рамата, специфично окабеляване и други. Отделно, немците предлагат заводски решения за индивидуализиране, но този мотоциклет който виждате в момента, е в напълно базово изпълнение. Единствената добавка тук е споемнатото метално бомбе, заемащо мястото на задната седалка.

Обещанията за малко думи като чели отидоха по дяволите. Но, как се усеща при каране? Първото коеот прави впечатление са силните ритници вдясно, при самото палене. Двата 600-кубикови цилиндъра изригват с толкова осезаеми бутания, че в първия момент се замисляте, дали двигателят няма да хвърли мотора в обратната на стойката страна. Звукът е класически боксерен, като тестовият байк е с развити от двуцевката тапи, което го прави малко по-шумен и още по-приятен. R nineT се кара изключително лесно. Съединителят с хидравлично управление е изклюително мек и приятен, широкото кормило води стабилно мотора, а ниският център на тежестта на боксера придава усещане за сигурност.

Моторетката обаче далеч не е лека. Тежи 222 кг, които идват като малка изненада, в момента в който за пръв път се заемете с преместване на незапаления байк. Просто минималистичният дизайн и компактната стойка скриват реалните физически параметри. Реално обаче масата не е толкова голяма – скутерът на баварците, C 650 GT например, е с 40 кг отгоре -, а 119-те Нм и тяхната кривата, се грижат за... безгрижното теглене напред. Именно това е една от чаровните характеристики на едрия боксер, безусилността му, която прави избора на предавка не толкова задължаващ. Обратното ускорение пък се осигурява от двойка 320-милиметрови дискове отпред, с 4-бутални апарати Brembo (единичен 265 и две бутала отзад). Както може да видите, монтажът на последните е радиален, съвременно решение дошло от спортните байкове, което не всеки очаква да види на мотор с подобно ретро излъчване. Има и ABS.

Финал. R nineT е мотоциклет-събитие, както за каране, така и за гледане. Но, мисля че думите вече станаха над 700, така че е време да спра. Просто разгледайте галерията, забравете казаното от мен дотук и се оставете на личните си впечатления.

Двигател: 1170 куб. см, 2-цил., бoксерен, въздушно/водно охлаждане, 110 к.с. при 7750 об/мин, 119 Нм при 6000 об/мин; динамика: 0-100 км/ч 3,6 сек, >200 км/ч; трансмисия и предаване: 6 ст. с хеликоидални зъби, хидравличен съединител; кардан; разход при 90 км/ч: 4,5 л/100 км; маса: 222 кг; цена: 29 300 лв.

Tекст и фотография: Иван Монев

 

 

Лукс от Китай!