Не се плашете, представяме ви супер детинската VFL Force 1 V10, която генерира 745 коня. Галерия и любопитни факти


24 Oct 2016

Първо, знаете ли кои са Хенфик Фискер и Боб Луц? Първият направи Fisker Karma през 2011, еко колата която обещаваше добро бъдеще на Fisker Automotive и която спечели Лео ди Каприо, но уви, не успя, а вторият, вторият е един от най-големите хора в автомобилната индустрия е-вър! Боб е голям, заемал ръководен пост в BMW, оглавявал гиганта GM, сега милиардер, който обуча да пилотира военни самолети за разтуха и, явно, не спира да експериментира с автомобилното настояще и бъдеще.

След неуспеха на Fisker Automotive, двамата са се заели с развитието на нова марка, която се казва VFL Designo, а това е първата рожба на партньорството. Какво да кажем? Изглежда странно, сякаш иска да убие някой, казва се VFL Force 1 V10 и е базирана на Dodge Viper, откъдето идва и масивния 8,4-литров V10.

Фискер и Луц обаче са поръчали на екипа си да пипнат това-онова, в резултат на което моторът е изкарал 745 коня и 865 Нм въртящ момент. По официални данни колата развива 350 км/ч и вдига сто за около 3,2 сек. Нелоши стойности, но и цената е доста амбициозна 268 500 долара, което прави точно 482 789 лв. Пари, за които ще получите една от 50-те или 200-те, (още не се знае колко ще е серията) бройки. Хмм.

Какво мислим ние? Първата кола на новата марка изглежда детински и, въпреки усилията и сериозното име на Боб Луц, ни изглежда като направена от някой гаражен тунер. Ние лично бихме подкарали Lambo Huracan, което също е с V10, с 610 коня и 560 Нм, има немски гени от Audi и VW Group, вдига сто за същите 3,2 сек и струва с около 60 000 долара по-малко. Въпрос на вкус.

Лукс от Китай!