Този Chrysler Pacifica се движи сам. Показва ни, че техниката за автономност става все по-компактна. Виновен е Google. Галерия


19 Dec 2016

Преди около 7 месеца Fiat Chrysler обявиха началото на сътрудничество с Google, с цел разработката на автономен автомобил. И както може да се сетите, от FCG дойде колата, а от американския технологичен гигнат – технологиите за „самокаране“. В последствие екипът състоящ се от инженери на двете компании получи и собствено име, Waymo, а колата вече е готова за производство.

Това е Chrysler Pacifica, в хибридно изпълнение, който е явно свидетелство за това как се развиват технологиите за самоуправление. Заключение, което базираме на физическите размери на техниката – вижте колата. Докато преди няколко години автономните прототипи бяха накичени със супер обемисти и геометрични радари и сензори, то при този ван всичко е доста по-интегрирано. Основният радарен модул на покрива например прилича на допълнителен багажник.

А това е само преходна стъпка, като до няколко години инженерите ще успеят да интегрират напълно техниката за автономно каране в конструкцията на автомобила. Защото реално самите коли ще се разработват съобразно тази техника. Доста интересно, но съдейки по това какво се случва днес, очаква ни бъдеще с електрически коли, които се карат сами. Което май не е особено вълнуващо.

Първородната Godzilla!