Ще дадете ли 8300 лв. за този Chrysler Sno-Runner?

  • Галерия от 8 снимки с Chrysler Sno-Runner Галерия от 8 снимки с Chrysler Sno-Runner

05 Jan 2023

По американските търгове за автомобили има от пиле мляко. Но ето тази машина от 1979 г. определено грабва вниманието. И е особено подходяща в настоящия сезон. Стига да не ви е срам да я карате.

Това тук е Chrysler Sno-Runner. Да, Chrysler. От А до Я. Само че на две колела, така де, на една ска и на една верига за сняг.

През 1979 г. Chrysler е във финансова криза и търси помощ от правителството на САЩ. В същата година компанията пуска на пазара едноместната моторна шейна Sno-Runner с цена около 645 долара. Моделчето обаче няма как да спаси автомобилният производител, но все пак се произвежда няколко години. А днес е търсена находка сред търсачите на антики, имайки предвид, че е на над четиридесет години.

Днес цената на оригинален Chrysler Sno-Runner е скочила драстично. Допреди година-две такава моторна шейна можеше да се намери за около 2500 долара. Но в момента запазени екземпляри се продават за около 4500 долара (8300 лв.). Точно за толкова е купен моделът от снимките тук.

Sno-Runner е с едноцилиндров 2-тактов 134 куб. см двигател Power Bee от Chrysler Marine, задвижващ верига със закачени на нея 21 лопатки за сняг. Отпред е с една ска от фибростъкло и пластмаса, като се кара по примера на по-големите моторни шейни. Максималната скорост е около 40 км/ч.

Зимната играчка може да се разглоби бързо на три части чрез пет щифта и лесно да се транспортира в багажника на кола. В средата има степенки за крака, които могат да се регулират. Дебелата черна седалка е релефен надпис Chrysler, а светлините се запалват автоматично след стартиране на двигателя.

В рамката на шейната могат да се съберат близо 5 литра предварително смесен с двутактово масло бензин. Спирачката е с жило и е барабан, прикрепен към съединителя.

Малка табелка от Chrysler показва, че моторната шейна е само за използване извън пътя и е забранена за обществени пътища и магистрали, а също, че е едноместна.

Лукс от Китай!