Прясна-прясна: обновената Skoda Octavia с премиера във Виена. „Да“ или „не“ за тази предница? Обилна галерия и инфо

  • 44 кадъра на новата Octavia + интериор. 44 кадъра на новата Octavia + интериор.

12 Jan 2017

Писахме за ъпдейта на Octaviа към края на декември, но тогава колата бе показана само... на интернет. Но ето, че чехите направиха и жива презентация във Виена, откъдето имаме и няколко кадъра. Непосредствено след пускането на колата в мрежата се появиха спорове дали и колко окей е новото лице на колата. Ще се радваме да споделите и вашето мнение по въпроса.

Двигателите? Octavia Mk3 v2.0 разчита на общо 9 разновидности на моторите, които варират от 1000 до 2000 кубика, а мощностите - между 86 и 230 к.с. Ключовите двигатели на които залага Skoda са 3-цилиндровия бензонов 1.0 със 115 к.с. и 1,4 TSI със мощност от 140 к.с., както и двата дизелови агрегата 1.6 и 2.0. При тях мощността е съответно 105 и 150 к.с.

Спортната модификация RS продължава да се предлага с избор от два 2-литрови мотора, бензинов или дизелов. Бензиновият изкарва 230 к.с, а дизелът 184 к.с. Задвижващи са предните колела, но може да се поръча и 4х4, трансмисията е 6-степенна DSG.

Дизайнът? Най-продаваният модел на Skoda получи нова по-разчупена решетка, изпълнена в стила на първия истински SUV на марката Kodiaq. Заедно с новите фарове, които сега могат да бъдат и LED, разделени на две секции, идват и преработените стопове. Джантите също са нови, с размери между 16 и 18 инча.

Удобство и забавление? Skoda предлага отопляем волан и подобрена инфоразвлекателна система, която се предлага в три варианта. Bolero, Amundsen и топ изпълнението Columbus с 9,2-инчов сензорен екран. Върховите изпълнения на Octavia ще се продават именно с него.

Новост е и опцията COMFORT, която ще ви бъде много полезна, ако автомобила се ползва от повече от един шофьор. При нея всеки ключ запомня настройките на различните водачи, така че при отключване автоматично се извършва корекция на седалката, климатика и настройките на музикалната система. Супер. Може да се поръча и камера за задно виждане, парктроник и други полезни работи. Най-голямата промяна в списъка с опции? Разширената гама от тапицерии, които се предлагат за избор.

Цените на фейслифта за България все още не са ясни, но традиционно повишението ще бъде незначително. Чакаме с нетърпение първите тестови бройки за да видим как изглежда колата на живо.

Много практичен и интересен!