Добра зимна кола ли е Jaguar F-Type V6 S AWD? Галерия и видео

  • Галерия от 39 кадъра. Галерия от 39 кадъра.

25 Jan 2017

Натискате дистанционното и погледът на Jag F ви посреща с намигване, дръжките изплуват от вратите, сядате ниско долу, а бутонът за стартиране „тупти“ с червена светлина. Усещането е специално. Натискате го, което праща стрелката на скоростомера след 300, а тази на оборотите подминава 8 хиляди. След това двете се връщат в изходна позиция, а централните дюзи на въздуховодите изплуват плавно от горната част на таблото. Саундтракът е събитие. Цялата кола е събитие. Дискретното измъкване от гаража през малките часове на денонощието е невъзможно. Jag F събужда 3-литровия си компресорен V6 с рев и гъргор, подобаващи на името и емблемата му.

А това дори не е най-шумният F-Type, защото версиите с 5-литров V8 звучат още по-покъртително. Реално, именно V8 модификациите на F-Type R и SVR с 550 и 575 коня са колите с най-шумни изпускателни системи в серийно производство в момента, това е факт. Истината е, че 380-те коня на тази S-ка са повече от достатъчни, освен това същата изглежда по-добре от 5-литровите, заради двойния централен ауспух, който просто седи точно на място. Топ версиите трещят (буквално, повярвайте) с четири тръби, но дуото просто седи много по-хармонично в задницата на F-Type.

Тази кола е епична. Няма други такива линии, няма друго такова присъствие. А за щастие, Jaguar са подкрепили убийствено красивата визия с подобаващо съдържание, като в случая купето е още по-интересно заради надписа AWD на същата тази секси задница. До скоро британците имаха само RWD модификации на F-Type, което правеше модела не особено подходящ за влажните и снежните дни от годината. Но, колко подходящ за цялата година е вече F-Type заради двойното задвижване? Точно това искахме да разберем, изчакахме да падне снегът, звъннахме в Moto-Pfohe и питахме дали можем да вземем най-спортната им кола в гаража, защото навън вали зверски сняг. Те казаха „Да, разбира се, петък в 10 ч. колата ще е готова.“ Речено-сторено.

Усещането да се кара в такива условия? Определено много по-сигурно от F със задно. Преди време тествахме 550-конния R с класическо задвижване – тази кола можеше да се върти около предната си емблема. AWD системата обаче не е мега спъваща емоциите, защото върти приоритетно задните колела, пращайки известни порции въртящ момент напред, така че на сухо също може да правите глупости. А когато карате в такива условия, каквито виждате във видеото, просто давате на Rain/Ice/Snow и се отпускате зад волана, оставяйки 380-те коня в по-предпазливо настроение. Или пък изключвате всичко и проверявате как се държи колата на скорост в завой, както направихме ние. Колата остава предвидима и инфоримраща ви колко точно сцепление... нямате. Или имате, когато шофирането е умерено.

Естествено, че F-Type не е практичен за каране през цялата година, но AWD допълнението е силно препоръчително. Клиренсът не щедър, но на няколко пъти маневрирахме на  затънали в мръсен сняг паркинги, където нямаше да мръднем, ако не беше двойното предаване. Другият плюс е наистина, че може да се движите сигурно и доста по-спокойно, когато времето влоши настроението си. Карането на скорост на сняг обаче си остава все така ангажиращо вниманието – AWD-то не е всемогъщ ангел хранител, а по-скоро приятел, който ви дава известна доза удобство. Осемстепенният ZF е прекрасен, а звукът ви кара да си търсите тунели.

Изводът? AWD е по-удачната форма на F-Type, която прави колата по-сигурна през зимата, стига да я карате по пътища със сняг до под предния лип, иначе рискувате няколко седмици в сервиза по „Каско“. Двойното предаване е особено препоръчително и за 5-литровите F-ове, при които имате 680 Нм, стремящи се да завъртят това красиво дупе около предната емблема. Така че, ако сте се засилили да давате 170+ хил. за спортно купе, от Jaguar имат още един силен аргумент в своя полза. Porsche? Забравете за свестна 911-ка за тези пари, проверихме, Carrera 4 с 370 коня и двойно предаване започва от 220 000 хил. лв... (Базовият F S AWD стартира от 170).

А точно след като бяхме запазили колата Jaguar показаха фейслифта на модела, с който JLR изчистват малкото недостатъци на колата. Интериорът става още по-приятен, инфотейнмънт системата идва с 60GB SSD и ще се движи подобаващо бързо, а за капак ще има и 400-конна Sport версия, която се очертава най-разумният избор от моделната гама. Така че, след като разгледате обилната ни галерия горе и видите видеото, кликнете на този фейслифтнат SVR със 575 коня, за да се опитате да различите новостите.

Текст и фотография: Иван Монев

Първородната Godzilla!