Ед Чайна напуска ‘Wheeler Dealers’. Предаването никога няма да бъде същото, много жалко. Видео, галерия и инфо

  • Галерия от 10 снимки. Галерия от 10 снимки.

22 Mar 2017

Жалко за предаването, но не и за Ед. Ед е супер готин пич, супер естествен, супер спокоен и вещ механик, който през всичките тези години – вече 13! - успяваше да зарадва нас автомобилните фенове. Спокойният му тон на водене и практичните съвети как да се оправи дадена част, до голяма степен правеха чара на това шоу. А ‘Wheeler Dealers’ или „Да продадеш колата си“, както е преведено български, успяваше да ни докосне именно с достъпността си и с истинността – как да поправиш нещо по разумен начин, постигайки най-доброто съотношение разходи/краен резултат.

Именно с това ни докосва(ше) предаването, защото телевизията и интернет гъмжат от кадри с реставрации на Mustang за 300 000+ долара, но не и с такива в които парите все пак се ценят и харчат разумно. Още повече, че при последващата продажба на автомобила Майк не спестяваше корекциите на бъдещия купувач, а даже напротив – казваше му за всички проблеми с който са се справили с Ед, при това и точно по какъв начин са го направили. Нещо което е в тотална противоположност на това с което сме свикнали да срещаме, като опит край столичното „Горубляне“, пловдивското село „Труд“ и в района на Дупница.

Но както знаем с времето нещата се променят за добро или за лошо, най-голямото автомобилно шоу TopGear изгуби човекЪТ TopGear Джеръми, а с него и Джеймс и Ричард, Fifth Gear въобще спря да съществува, поради липса на средства (и тук говорим за Великобритания), а сега Ед Чайна напуска ‘Wheeler Dealers’. Тези днешни времена се оказват малко тъжни за нас автомобилните фенове.

Но Ед има много основателна причина да го направи, а именно промяната на формата на предаването, която правят новите ръководители на продукцията Velocity TV под шапката на Discovery US. Първите поеха кормилото на ‘Wheeler Dealers’ преди последния излъчен за сега сезон 13, премествайки продукцията от Attaboy TV (нейните създатели) в Discovery Studios в Калифорния, за да стигнат до заключението, че предаването е „прекалено сложно за правене“ или „поне в сегашният му формат“. В резултат директорите решават да „спестят усилия и време“ (разбирайте пари) и да съкратят значително частта от предаването, в която Ед извършва фактическите ремонтни дейности в гаража, обяснявайки процедурите.

Тоест Velocity TV са решили да намалят най-интересната част от предаването и тази, която Ед (и ние сме с него, а вярваме и вие) счита за гръбнака на ‘Wheeler Dealers’. „Тази нова посока обаче не е нещо с което съм съгласен,“ казва Ед, „и смятам, че тези икономии, които ме карат да направя са в ущърб както на моята репутация, така и за самото предаване. Така че единствената ми опция е да оставя Velocity TV да ги правят без мен“.

Ед завършва видео обръщението си изключително коректно и възпитано, което също му прави чест и е още едно доказателство за това какъв човек е. Той благодари на Attaboy TV и на всички с които е работил през годините и пожелава успех на Ант Анстед, механикът които ще го замести в ‘Wheeler Dealers’. „Никога не е лесно да си новото момче, така че моля ви подкрепете Ант“. Що се отнася до бъдещите творчески планове на Ед Чайна, той споменава, че вече работи по нови вълнуващи проекти осланяйки се на мотото на Discovery Channel - хората, който реално го принуждават да си тръгне - ‘Make Your World Bigger’.

Ние със сигурност ще продължим да следим работите на Ед чрез YouTube канала му, а дали и как ще сработи новия формат на ‘Wheeler Dealers’, предстои да разберем. Сигурно е обаче, че без Ед Чайна, предаването никога няма да бъде същото. 

Лукс от Китай!