Mugen Shinden Roku, електрическият мотор на Джон Макгинес и Гай Мартин за TT Zero. Мощен е 161 коня и е адски технологичен

  • Галерия от 6 снимки. Галерия от 6 снимки.

29 Mar 2017

Тазгодишното Tourist Trophy се очертава адски интересно. Миналогодишният първенец от Senior TT Майкъл Дънлоп смени своето BMW S 1000 RR и сега ще кара за Suzuki, a зевзекът (и много добър карач) Гай Мартин за пръв път има супер стабилен отбор зад гърба си. Отбор и то какъв – заводският на Honda в който ще кара заедно с Джон Макгинес, легендата на TT.

Освен новият CBR1000RR Fireblade SP2, Гай и Макгинес ще карат още един изключителен мотоциклет, който – вярвате или не – е доста по-сложен от Blade-а, макар че е съставен от по-малко части. Въпросният байк виждате на снимките, дело е на Mugen и вероятно е най-технологичния мотоциклет на планетата.

Машината е кръстена Mugen Shinden Roku (‘roku’ значи шест, шесто поколение) и е еволюция на мотора от миналата година. Мощностните му показатели са същите като преди, 161 к.с. и 210 Нм, но машината е с два килограма по-лека. И разбира се, японските инженери са ревизирали всеки детайл, който са решили, че не съвършен.

Електромоторът е 3-фазен безчетков, охлажда се с масло, а батерията е литиево-йонна. Останалите технически особености около тези компоненти са строга тайна, като от Mugen посочват само, че напрежението на батерията е „370 волта или повече“. Тези неща са поместени в карбонова рама, а масата на байка е 248 кг.

Какво очакваме тази година? Ами, очакваме Shinden Roku да запише нов рекорд на трасето, най-вероятно каран от Джон, макар че Гай е супер силен състезател. Досегашното най-добро време за електрически мотор се държи именно от Mugen – през 2015 Магинес завърта обиколка с Shinden San за време 18:58.743 при средна скорост 191,960 км/ч. Гай тогава кара за Vicrory Racing и обикаля острова с 1,8 сек закъснение от Джон. Ще бъде интересно.

А след като разгледате четирите снимки на най-добрия електрически мотор в света, може да кликнете на новия CBR1000RR Fireblade SP2 и Гай за любопитния материал около присъединяването му към Honda. В края му ще попаднете и на видео, което ще предизвика способностите ви за разшифроване на (полу)английската реч на Гай.

 


 

Първородната Godzilla!