Toyota Hilux ‘Tonka’ оттам долу. Една голяма офроуд играчка за пораснали деца. Галерия и инфо

  • Галерия от 10 снимки. Галерия от 10 снимки.

30 Mar 2017

Toyota Австралия са решили, че е редно да уважат 70-ия рожден ден на американската фирма за детски играчки (камиончета и друга тежка техника направена по-лека за децата). Правят го със специална версия на коравия Hilux боядисан във... виждате как, в чест на марката. Освен боята и лепенките обаче, озитата са подсилили сериозно Hilux.

Като за начало са монтирали портални оси. Това най-просто казано е система от зъбчатки, която позволява на оста да не седи точно срещу галвините на колелата а над тях, като въртящия момент се предава чрез зъбчадки. Или поне ние го разбираме така, но може и да грешим. Бонусът е, че важните работи се качват по-високо над искащите да ги пръснат на парчета камъни.

Това е позволило монтирането на 35-ичови гуми и нарастване на височината на Toyota-та с 20 см. Широчината е набъбнала с 30 см, а масата с едни добри 300 кг до общо 2,4 тона. Тежка работа, но пък изглежда добре. Задвижването? Четирицилиндров дизел с обем 2,8 литра и... неизвестни параметри. Поровихме в toyota.com.au и открихме само показателя 450 Нм, но мощността в случая не е от такова значение.

Защото така или иначе не може да си купите тази кола. Тя е направена само с демонстрационна цел, но вярваме че ако се помолите стиснали пачка с пари, от Toyota биха склонили да ви поръчат такава на подизпълнителя сътворил ‘Tonka’. Ако обаче искате също едро SUV с японската емблема, което да е бързичко, може да попитате Toyota USA за един Land Speed Cruiser като този тук, който вдига 355 км/ч... Кикнете на мега джипката за материала.

Много практичен и интересен!