„Понякога е по-добре да пътуваш, отколкото да пристигаш“. Почина Робърт Пърси


25 Apr 2017

Един от много значими цитати от книгата „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет“, която Робърт Пърси успява да издаде през 1974-та. Пърси е готов с творбата доста по-рано, но десетки издателства отказват да я публикуват. За да се случи това през 74-та и произведението да се превърне в една от най-значимите книги в американската литература.

„Когато прекарваш отпуската си на мотоциклет, виждаш нещата по съвършено различен начин. При колата си винаги в затворено пространство и понеже си свикнал с нея, не съзнаваш, че каквото виждаш през прозореца й, е просто допълнителна порция телевизия... При мотоциклета рамката липсва. Човек е в пълен допир с всичко. Става част от гледката, вече не я наблюдава, а усещането за присъствие е изумително.“

Тези прекрасни цитати обаче са само едната страна на книгата, другата е още по-дълбока и изисква да и се отдадете напълно. Заслужава си да го направите ако не сте. Ако вече сте, вероятно сте успели да усетите дълбочината на мисълта на г-н Пърсиг, който вече не е сред нас. Писателят и философ Робърт Мейнард Пърсиг почина вчера на 88-годишна възраст, но неговата работа и начин на мислене ще продължат да остават значим отпечатък върху поколения напред. Поклон пред паметта му!

 

Първородната Godzilla!