Шест причини да карате крос кънтри

  • Галерия с 20 снимки. Галерия с 20 снимки.

08 May 2017

Вече не е достатъчно cool да имаш downhill колело с амортисьори, способни да овладеят средно по сила земетресение.  Нито карбонова шосейна машина с теглото на колибри и също такава повратливост. Новата мания е cross country, въпреки че е доста спорно доколко е нова. Факт обаче е, че все повече карачи, които са били заклети спускачи, се ориентират към по-умерени преходи, включващи както спускания, така и изкачвания. А за неизкушените, крос кънтри дисциплината е естествен вход в света на колелата, тъй като е най-популярна, достъпна и лека. Ето ви шест елементарни причини да карате крос кънтри:

1. Откривате нови места

Всички знаем колко приятно чувство на свобода ни дава карането на колело. С него лесно може да изследвате околностите на населеното ви място или да се видите с приятели в самия град. С крос кънтри колелата усещането е същото, но мащабът е различен. Модерните XC машини са толкова ефективни, че на практика може да стигнете навсякъде, без да се притеснявате как ще се върнете у дома.

2. Изграждате умения

Особено за заклети спускачи, свикнали да яздят колела с почти неограничени възможности, скромните XC двуколесни могат да предложат нов поглед към терените. Минете от едно и също място с новата си XC твърда 29-ка и с тежкото AM колело, за да установите, че карането вече не е същото. Дори достъпните базови крос кънтри модели вече са много много способни.

3. Влизате във форма

Ключът в това да карате по-бързо не е в купуването на по-скъпо колело, а в добиването на повече опит и сила. Най-лесният начин е с повече време на колелото. Карайте до работа, карайте извън града, карайте по лесни терени, карайте по трудни терени. Просто карайте, няма нужда от извънредно капиталовложение, а от извънредно времеотделяне.

4. Минавате огромни разстояния

Една от най-забележителните черти на XC колелата е тяхната многофункционалност. Те са идеалните градски машини за паркове и улици с нивото на гладкост на асфалта като у нас, те са точно това, което ви трябва. Освен това са колелата, с които едновременно може да стигнете до планината, да я изкачите и да се спуснете обратно.

5. По-лесна поддръжка

Повечето XC колела нямат задни амортисьори. Всичко опира до ефективност и ниско тегло. Това намалява броя на елементите, за които трябва да се грижите след всяко по-голямо каране. А ако се престрашите да опитате колело без скорости, вече няма да ви е толкова гузно при всяко нагазване в калта.

6. Ядете каквото си искате

Да, целодневното препускане с колелото има и това предимство – горите тонове калории. Така че няма нужда да ограничавате менюто си. Нападайте любимите сладоледи, вкусотии, бири...

Първородната Godzilla!