Знаехте ли, че има Lamborghini Diablo GT1 Stradale?

  • Обширна галерия с 33 снимки Обширна галерия с 33 снимки
  • Разликите спрямо стандартното Diablo личат доста ясно от този кадър Разликите спрямо стандартното Diablo личат доста ясно от този кадър

20 May 2017

Жълтото чудовище от тези снимки (и видео) се казва Lamborghini Diablo GT1 Stradale и е единият от едва двата произведени екземпляра. Действието се развива през 90-те, когато Lamborghini създава амбициозна състезателна (въпреки името Stradale) програма, с която да конкурира Porsche 911 GT1 и McLaren F1 GTR. По една или друга причина италианците скоро се отказват от начинанието, така че двете състезателни Diablo остават сирачета.

Единият екземпляр е тук, в Европа, а другият се съхранява в сбирката на японски колекционер. Всъщност колата не е доработена от Lamborghini, а от френските специалисти от Signes Advanced Technology. Задвижването е поверено на 6-литров атмосферен V12, който произвежда 655 к.с. и не изпитва особени затруднения с леката каросерия от въглеродни влакна. Не само аеродинамиката, всичко в тази кола е доста отдалечено от серийното Diablo – надникнете в интериора с всички тези превключватели и бутони – просто изумително. Можем само да съжаляваме, че прототипът не се развива в серия. И да се радваме на изобилието от фотографии в галерията.

 

Първородната Godzilla!