BAC Mono е новата патрулка на о-в Ман. Съотношение мощност/маса: 580 коня/тон

  • Галерия от 10 снимки. Галерия от 10 снимки.

26 May 2017

Ако не сте чували за BAC (Briggs Automotive Company), това е доста малък британски производител на едноместни спортни автомобили в стил Ariel Atom (за тях няма да обясняваме). Създадена от братята Иън и Нейл Бригс, оттам и Б-то в името, а моделът им Mono, който пускат през 2013, отнесе сума ти награди и похвали от международни автомобилни медии.

Та, BAC Mono е новото попълнение в полицейския автопарк на о-в Ман, едно от най-яките места на света, поне за мотористите и за хората, който обичат да карат бързо. Без ограничения на скоростта между градчетата и с легендарното състезание TT (което започва утре), островът е при-каз-ка! И именно затова управата му е решила да вземе едно Mono и да го налепи с полицейски стикери.

Но не си мислете, че идеята е този бързак да гони неусетиите се да намалят в града, мисията му е по-скоро да „проповядва“ разумно каране, първо, и второ – да излъчва престиж, точно както дубайските патрулки. Един вид „Вижте, аз съм супер бърза кола, която е мега яка за ръчкане на пистата, но тук, по обществената пътна мрежа, си карам кротко и спазвам всички знаци“.

Не сме сигурни какви са изискванията към служителите на реда за да се класират за служебния BAC Mono, но сме сигурни, че тези хора трябва да са доста дисциплинирани. Да имаш на разположение кола с 305 к.с., която тежи 580 кг, развива 275 км/ч и вдига сто за 3 секунди, да си сам в нея, да нямаш радио и да не се изкушиш да...? Какво бихте направили вие? Със сигурност бихте съгрешили някъде, нещо което не може да си позволи един полицай на Ман. Без значение, идеята е готина и поредно доказателство за начина на мислене на „манксци“, които организират TT, надпревара започваща... утре. Чакаме я с нетърпение. 

Първородната Godzilla!