Jaguar обува най-мощния си мотор в най-малкия си седан: Jaguar XE SV Project 8 идва с 600 коня. Галерия и видео

  • Галерия от 6 снимки. Галерия от 6 снимки.

26 May 2017

Jaguar направи XE за да се конкурира по-успешно с Merc, BMW и Audi – XJ се бореше с S-Class, Серия 7 и A8, a XJ с E-Class, Серия 5 и А6, но в класа на компактните седани пустееше една дупка с формата на Jag, Британците обаче я запълниха през 2015-та, колата се оказа доста добра и близка, като параметри до супер успешната баварска Серия 3, а сега JLR готви и касапска версия нa XE, която да се опита да унижи C 63, M3 и RS 4. Макар, че последното се продава само като комби, каквото Jaguar все още не предлага за XE и което е голяма липса за марката, но скоро и тя ще бъде коригирана.

По-скоро обаче ще видим най-мощният шосеен Jaguar в историята и това ще стане на 30-ти юни, в рамките на Фестивала на скоростта в Гуддуд. А именно Jaguar XE, в който е набутан любимият ни 5-литров V8 Supercharged, усилен до 600 конски сили. Какво още? Ами за сега Jag пазят всичко останало в тайна, дори не казват дали колата ще е само със задно или AWD. 

Ние обаче предполагаме, че ще бъде AWD, какъвто е и F-Type SVR Coupe със същия мотор, но с „едва“ 575 к.с, а трансмисията е версия на 8-степенния ZF. По същия модел можем да предположим и динамиката на Jaguar XE SV Project 8, тъй като масата на двата автомобила е почти идентична (около 50 кг разлика при версиите с V6 Supercharged).

Тоест, Project 8 ще вдига 100 км/ч за малко под 4 секунди, а максималната скорост ще бъде около 320 км/ч. Колко близко сме до тези прогнозни стойности ще разберем на 28 юни, два дни преди дебюта на колата пред хората в Гудууд, когато Jag ще разкрият всички подробности.

 

 

Много практичен и интересен!