Това Porsche 996 GT2 е мощно колкото Koenigsegg Agera RS: 1160 коня на задните колела

  • Галерия с 10 снимки. Галерия с 10 снимки.

01 Jun 2017

Такааа.... тази 996-ичка видимо е доста модифицирана, а списъкът с частите вложени в нея е по-дълъг и от този с опциите, които предлага Porsche за базовата си Carrera. Повечето брутални работи, които виждате отвън, раздувките, спойлерите и – о,да – въздховода, са направени от карбон и кевлар, за да бъдат леки. Леки са и джантите - Forgeline 19-ки отпред и 20-ки отзад, обути в Pirelli P Zero гуми, а зад тях надничат AP Racing спирачни апарати.

Моторът е с обем 3,8-литра, но както казахме, „облагороден“ с няколко големи кашона с части. Блокът бил от 911 RSR, ризите на цилиндрите Mahle, мотовилките са ковани Carillo, главите са от GT3 Cup, а турбините - две Garrett GTX30R с водно охлаждане. Супер. Има и още – ECU-то е MoTec, като колата е снабдена също с контрол на сцеплението (не лоша електроника, когато имаш 1160 коня и задно) и лаунч контрол.

Резултатът е агрегат, който може да работи с два типа гориво, бензин и екологичното E85, като на първото развива „едва“ 1083 коня, а при „еко режима“ стоварва 1160 к.с., точно колкото генерира и 5-литровият битурбо V8 на Koenigsegg в Agera RS. Интересноооо. Бруталната 911-ка има също резервоар сертифициран от FIA, от онези които избухват по-трудно при удар, литиево-йонен акумулатор и окачване ERP/Eibach. И олекотен маховик за да се развърта бързичко.

Може да предположите, че тези компоненти не са купени „тънко“ от гаражна разпродажба, а струват доста пари. И ще сте прави, затова щатският дилър в Скотсдейл, носещ името... McLaren Scottsdale иска за това брутализирано Porsche точно 299 хил. долара. Доста стабилна сума за 996-ица, но 996-ица и то каква. А и това са пари са за семки, ако сложим цената на Agera RS до Porsche-то. Разбира се, шведската фурия е доста по-изпипана и ексклузивна, по пък 1160 коня са си 1160 коня.

Разгледайте галерията, след което може да клинете на тази новопристигнала България 997-чка на Gemballa, която е около двойно по-слаба, но пък е доста екзотична, дори за нашата страна.

 

 

 

Много по-добра от предишната?