27,5 срещу 29 инча. Какво планинско колело да изберем?

  • Галерия с 10 снимки. Не всички са само на гуми... Галерия с 10 снимки. Не всички са само на гуми...
  • В кал 29-ките са по-добрият избор, но в такава мацаница ще ви трябват и мускули... В кал 29-ките са по-добрият избор, но в такава мацаница ще ви трябват и мускули...
  • За сравнително равни маршрути 27,5 има предимства За сравнително равни маршрути 27,5 има предимства
  • Всичко зависи от маршрутите, които атакувате. Може и старо 26-инчово колело да върши работа, особено за... Всичко зависи от маршрутите, които атакувате. Може и старо 26-инчово колело да върши работа, особено за...
  • ... даунхил. ... даунхил.
  • Искате наистина дебели гуми - fatbike вече има под път и над път, включително под наем Искате наистина дебели гуми - fatbike вече има под път и над път, включително под наем
  • В крайна сметка въпросът опира до личен тест В крайна сметка въпросът опира до личен тест

05 Jun 2017

В продължение на много години размерът на гумите и каплите не беше тема, която да вълнува планинските колоездачи. Защото всички колела бяха с 26-инчови.

През последните години обаче се появиха два нови размера, които размътиха водите на традиционалистите. Първо дойде гигантският размер 29, и понеже той уплаши някои с епохалната си големина, бе последван от по-лесния за смилане (и прибиране в багажника на комбито) 27,5 – известен още като 650b.

Този текст не е от тези, които ще завършат с категоричен победител, защото това не е сравнителен тест за ускорение или максимална скорост. Така че изборът в огромна степен зависи от вас, от стила ви на каране, от предишното колело и терените, където най-често въртите.

Най-общите черти на двата типа размер ще откриете в таблицата:

  27,5 29
Ускорение По-бързо По-ефективно
Сцепление Добро По-добро
Ъгъл на атака Добър По-добър
Тегло По-леки По-тежки
Маневреност Добра Лоша
За кого са? По-ниски карачи По-високи карачи

Най-разумното, което може да направите, е да тествате и двата размера с една и съща рамка и размер колело. В София и по-големите градове ще намерите достатъчно голям избор от колела под наем или тестови колела в магазините, които да ви дадат възможност за непосредствени впечатления.

Ускорение

27,5-инчовите колела осигуряват по-бързо ускорение, докато 29-ките са по-ефективни при дълги пътувания. По-малките колела ускоряват по-бързо от големите – това е едно от най-често цитираните предимства на по-малкия размер, защото осигурява по-динамично колело, с което по-бързо може да наберете скорост. Обратно – веднъж набрало скорост, 29-инчовото колело се нуждае от по-малък въртящ момент, за да се поддържа тази скорост, така че става по-икономично за велосипедиста, ако маршрутът ви не се състои от чести ускорения.

Сцепление

По-големият диаметър обикновено върви в комплект и с по-широка гума, така че 29-ките по правило са по-удобни, ако ще карате по хлъзгави настилки – кал, сняг. Но не и в коловози, където големият диаметър пречи.

Ъгъл на атака

Дисциплина, в която 29 печели безапелационно. Просто по-голямото колело преодолява препятствията по-лесно. Ако карате по-често по равни настилки, то 27,5 ще се справи достатъчно добре. За терени с много препятствия, корени, камъни, стъпала, изберете 29. Нормално е карачите с 29-ки да се чувстват по-уверени по тези терени.

Маса

27,5-инчовите са по-леки, което значи, че и колелото ви ще е по-леко. А това почти винаги е по-добрият вариант. И тук не става въпрос само за инч и половина разлика в каплата, а и че в комплект с нея идва по-голяма и по-тежка гума, по-дълги спици и т.н. В зависимост от терените, по които карате, масата на колелото може да не е от съществено значение или напротив – да реши цяло състезание. В случай че карате за удоволствие в парка и три-четири пъти в годината излизате от града, едва ли разликата в теглото би имала съществено значение за вас. Ако обаче често въртите на дълги разстояния, вече знаете колко важни са дори няколкостотин грама по-малко. Тогава за вас вече има голям избор от решения за олекотяване – от въглеродни рамки през гуми без вътрешни та до по-прости решения като умно разпределение на провизиите на гърба.

Маневреност

27,5-инчовите колела са по-маневрени, също както 26-иците са по-маневрени от тях на свой ред. Тук говорим за маневреност, която ще ви позволи бързо да заобиколите препятствие. С 29-ките разликата е толкова осезаема, че стилът на байкърите се изменя в посока да предпочитат да „прегазят” препятствието, вместо да го заобиколят. Което при някои по-остри камъни не винаги е най-разумното решение.

Височина

29-ките обикновено се предпочитат от по-високи колоездачи. Големите капли и гуми се отразяват и на геометрията на колелото, така че рядко колело с 29-инчови капли ще бъде удобно за хора под 1,65 м. Това не значи, че задължително двуметровите трябва да яхнат 29-ки, но определено ще им паснат по-добре.

 

Заключение няма да има, защото каквото и да сте изчели за двата размера, колкото и клипа в youtube да сте гледали, нека още веднъж повторим – най-добрият начин да изберете е да ги пробвате, което днес е все по-лесно.

Първородната Godzilla!