Колата на Джон Ленън е шантав Rolls Phantom V. Има двойно легло и вместо CO2 изхвърля маргаритки

  • Галерия с 9 снимки Галерия с 9 снимки

14 Jul 2017

„Британски поп идол нападнат с чадър заради пребоядисан Rolls-Royce”. Истинска история. Действието се развива някъде през 60-те, когато явно Beatles и Rolls-Royce се радват на равен, ако това е възможно, статут в английското общество.

Както знаете британската марка събира осемте най-известни Phantom, които някога е произвела, за да ги покаже на едно място при премиерата на новото поколение. Това събитие съвпада с юбилея на албума Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band – да, онзи, предназначен за слушане не само от запалени почитатели на групата, но дори от кучета.

А сега към колата. Тя вече е собственост на Кралския музей на Британска Колумбия и е във Великобритания специално за събитието на Rolls. Трагично убитият Ленън получава своя нов Phantom V на 3 юни 1965. Той е лакиран в скучното по всички рок и поп стандарти Valentine Black, така че Ленън се обръща към хората от JP Fallon (специалисти по каросерии) да му боядисат лимузината в нещо ма-а-алко по-разчупено. Не се знае чия е идеята точно за тези цветове, но според някои Ринго Стар минал през някакъв панаир и толкова се въодушевил, че убедил Ленън. Според други Ленън избрал цветовете, въодушевен от някаква циганска каравана, но това не е потвърдено.

Сред останалите промени в серийното оборудване заслужава да се отбележи замяната на задната седалка с двойно легло, инсталирането на телевизор, хладилник, телефон и звукозаписна техника, както и поставянето на по-качествена аудио система. Ленън използва колата до 1969, а след това тя е давана под наем в Щатите на други рок звезди като Rolling Stones и Боб Дилън. От 1977 е в музея.

Допускаме, че Джон Ленън не е имал никакви възражения към задвижващата система, защото тя не е променяна. 6,2-литровият V8 изпраща мощността си към задните колела през 4-степенен автоматик.

Лукс от Китай!