Последният Dodge Viper слезе от конвейра

  • Галерия с 10 снимки на последното поколение Viper Галерия с 10 снимки на последното поколение Viper
  • Петото поколение на модела си остава и последно. Засега. Петото поколение на модела си остава и последно. Засега.

18 Aug 2017

Съвременните изисквания за сигурност убиха Dodge Viper. Последният екземпляр от модела слезе от поточната линия в Детройт. Последното поколение на усойницата се задържа на пазара пет години, при това върху платформа, която на практика е на четвърт век. През последните 15 месеца бяха продавани почти само версии ACR.

Съдбата на Viper се реши от по-строгите мерки за безопасност, които налагат новите коли да имат странични въздушни възглавници – нещо, което не е възможно при платформа, замислена през 90-те.

Самият Viper е жив анахронизъм и сред последните бастиони на атмосферните двигатели отпреди ерата на даунсайзинга. Изпълнението, което спря да се произвежда се задвижва от 8,4-литров V10 с 645 к.с. и 814 Нм.
Следващият Viper? Засега никой не казва нищо официално, но е твърде вероятно, когато един ден има такава кола, защото силно вярваме, че такъв ден ще дойде, тя да е хибридна, ако не и изцяло електрическа, и да запази само дизайна на иконата. Атмосферен десетцилиндор Viper оттук нататък ще може да се намери само на старо...

Първородната Godzilla!