Нашият човек Марио Попов с 2-ро място в рали „Сливен“. Ето как протече надпреварата през погледа на отбора Doctor Speed

  • Галерия от 16 снимки. Галерия от 16 снимки.

07 Sep 2017

Рали „Сливен“ приключи, а нашите хора Марио и Виторио Попови от Doctor Speed (на Renault-то, което кара Виторио може да видите логото на DizzyRiders.bg), се представиха повече от достойно. Припомняме, че Марио е по-големият брат на нашия приятел 17-годишният пилот Виторио, който през останалото време от годината се състезаваше с автомобила на батко си Ford Fiesta ST, докато Марио живее и работи в Шотландия.

Марио всъщност дебютира на рали „Сливен“ още през 2010-та със старата кола на рали семейството Попови – Opel Corsa B, само седмица след като взe шофьорска книжка, на 18 години и 20 дни. Тогава, той е бe най-младият рали пилот, тъй като федерацията не е допускаше състезатели без шофьорски книжки. Марио обаче постави тенденцията все по млади момчета да изберат рали дисциплината и така, няколко години по-късно, БФАС взе решение да позволи и на 16-годишни да започнат кариерата си като пилоти, като точно това направи по-малкия му брат Виторио, дебютирайки през 2016 г.

Състезанието далеч не бе от най-лесните за двамата братя, тъй като участието им беше несигурно до последния момент, най-вече заради липсата на средства, както и техника за по-малкия Виторио. Докато Марио беше зает с довършителни работи по възстановяването на своята Ford Fiesta ST след удара по-време на рали „Твърдица“, Виторио търсеше автомобил, с който да може да участва. В крайна сметка помощта дойде отново от варненския пилот Здравко Минев, който преотстъпи своето Renault Clio Sport, за да може 17-годишното момче да участва в домашното си състезание. Изключително спортсменска постъпка от страна на Здравко.

Въпреки нервите, трудностите и препятствията, Марио и Виторио успяха да стартират с поредни №27 и №28, както и да завършат тежкото 374-километрово състезание. След едногодишна пауза Марио се завърна със своя стар навигатор Даниел Мечикян, който през миналата година отсъстваше поради здравословни проблеми. Двамата успяха да грабнат 2-ро място в клас Е1, където е класифицирана тяхната турбинирана Ford Fiesta. Интересното е, че Ford-ът се радва на техническа подкрепа от английския отбор AET Motorsport, които си партнира и с тунинг фирмата Peron Tuning. Марио споделя, че ще продължава да развива Fiesta-та, за да може тя да стане още по-конкурентна и атрактивна, което разбира се да се отрази положително откъм присъствие на рекламодатели, без които участието в която и да е надпревара е почти непосилно.

Амбицията на Марио Попов е да се завърне в България след дългия си престой във Великобритания и да продължи да се състезава на родна земя. Целите на семейния отбор Doctor Speed, оглавен от бащата на двамата братя д-р Христо Попов, който по настоящем е навигатор на малкия Виторио, е да се подготви още един Ford Fiesta, с който Виторио да се състезава и така двамата братя да разполагат с идентични автомобили. Това допълнително би привлякло вниманието на потенциалните спонсри.

Ние? DizzyRiders.bg продължаваме да подкрепяме двамата братя и техният отбор Doctor Speed, като отразяваме техните участия, защото вярваме в таланта на младите момчета и че те са бъдещето на автомобилния спорт в България. 

Фотография: APIX Action Photography, Doctor Speed

Първородната Godzilla!