Mercedes влиза в електрическата битка с EQA - хеч с 272 коня

  • Галерия с 11 снимки Галерия с 11 снимки

12 Sep 2017

След вакханалията от конски сили и футуристични изобретения, нека ви приземим с нещо доста по-реално от щанда на Mercedes във Франкфурт. Колата тук е новият Mercedes EQA и на практика е следващото поколение на А-класата, което ще има електрическа версия. Все пак германците упорито настояват, че подмарката им EQ ще се отличава със свой собствен стил и А200d ще се различава от EQA200e. Окей, нека видим.

Серийният вариант ще има пет врати, но в нищо останало няма да се различава особено от четириколесното на снимките. Както виждате дизайнерите не са заменили дори страничните огледала с камери, защото не са искали да се отдалечават прекалено много от производствената версия. Тя ще е готова през 2020 г. една година преди BMW i5. Ще има различни варианти с мощност до 272 к.с. и пробег до 400 км. Виждат ви се малко? Mercedes следва логиката, че зареждането с ток ще е също така лесно, както с бензин, и в момента работи в сътрудничество с VW, BMW и Ford за създаването на обширна мрежа от зарядни станции из цяла Европа, които да могат да ви доставят достатъчно допълнителни километри в рамките на една съвсем приемлива пауза от около 20 минути. Самото зареждане ще може да става с дебел и мръсен кабел или просто като паркирате върху индукционната зареждачка и влезете да си вземете хамбургер с чисти ръце.

Серийната версия на EQA ще бъде готова около година след първата електрическа кола на Mercedes – кросоувъра EQ, който бе показан миналата година в Париж.

Първородната Godzilla!