Появи се видео с рекорда на Chiron на 0-400-0 км/ч. Според Монтоя Bugatti бие F1 до първия завой

  • Разгледайте и галерията с 10 снимки Разгледайте и галерията с 10 снимки

14 Sep 2017

На автосалона във Франкфурт Bugatti реши да смае света с нов рекорд. Този път не става въпрос за максимална скорост, а за най-добро (и първо досега) постижение в дисциплината 0-400-0 км/ч. Упражнението бе изпълнено от Хуан Пабло Монтоя за 42 секунди.

Пред TopGear.com Монтоя разкри, че преди опита за рекорд (всъщност са били 17 опита, като вторият е бил най-бързият) не е карал Chiron. Колумбиецът заявява, че със системата лаунч контрол Chiron развива 100 км/ч за около 2,4 секунди, а по времето на механичните стартове във Формула 1 (когато Хуан Пабло се състезаваше) това се е случвало за около 2,7 секунди. Истински добър старт е отнемал около 2,3 секунди, спомня си Монтоя.

Ускорението до 300 км/ч е коствало едва 13 секунди и ключово е било какво ще се случи в останалата половин минута, разказва пилотът.

“По едно време ми казаха, разказва Монтоя, да продължа да ускорявам, защото трябваше да изгорим още гориво и колата да олекне. Тогава развих 420 км/ч, което е повече от рекорда ми с Индикар - 407. Колко хора могат да се похвалят, че са вдигали над 400 км/ч в кола? Люис Хамилтън едва ли е подминавал 370 км/ч. Не мисля, че в плановете на Bugatti влиза да правят състезателна кола, но ако поставите този Chiron на стартовата решетка във Формула 1, определено няма да изостане, поне до първия завой.”

Монтоя признава, че единственият наистина важен момент е времето за реакция при достигането на 400 км/ч и натискането на спирачния педал, “във всяко друго отношение и нормален шофьор би се справил”.

От думите на състезателя става ясно също, че условията не са били идеални, а и измервателната апаратура не е съвършена. “Измервахме с GPS, който реагира по-бавно, отколкото ако имахме сензори в гумите, например, които веднага ще отчетат момента, в който колата е спряла.”

Освен опитът за нов рекорд за скорост на сериен автомобил през 2018, който Bugatti вече планира, очакваме и сериозна конкуренция в дисциплината 0-400-0 км/ч. На планетата има едва две коли, които могат да се пробват да детронират Bugatti. Едната идва от Швеция и има засукано име, а другата - от Щатите и е трън в очите на Bugatti.

 

Първородната Godzilla!