Новият Ford Focus е (почти) тук. Колата е много по-различна

  • Галерия с 54 снимки. Започваме със синия Focus ST line, по-спортното изпълнение. Галерия с 54 снимки. Започваме със синия Focus ST line, по-спортното изпълнение.
  • А това е най-луксозното, което може да познаете по двата отвора отзад и надписа Vignale. А това е най-луксозното, което може да познаете по двата отвора отзад и надписа Vignale.
  • Active версията тип кросоувър. По-голям просвет, черни вежди на калниците, рейки на покрива. Active версията тип кросоувър. По-голям просвет, черни вежди на калниците, рейки на покрива.
  • И накрая комбито в изпълнение Titanium. И накрая комбито в изпълнение Titanium.
  • И накрая една снимка на седана. И накрая една снимка на седана.

10 Apr 2018

Почти, защото официaлната премиера е довечера. А за различността си има причина, даже няколко. Основната е съвременните изисквания за сигурност и по-специално устойчивостта на конструкцията при удар. Главният инженер на Ford за Европа казва, че ако екипът му е трябвало да развие актуалното (вече предходното) поколение до целените нива на здравина, то колата е щяла да бъде с 10 см по-дълга и доста… грозна. Затова са почнали от нулата.

Четвъртото поколение изглежда доста по-различно и е такова и като части. По-голямо междуосие, повече пространство в купето, същевременно с по-скосен покрив и с по-изтеглени назад А-колни. Резултатът е подобрена аеродинамика, която в комбинация с олекотената с все още неизвестен брой килограми конструкция, би трябвало да доведе и до по-нисък разход на гориво. Супер.

Относно версиите и двигателите, първите вече се знаят. Ford Focus MkIV се предлага в спортно изпълнение ST line (колата от синята галерия), Titanium (комбито), както и в най-луксозната модификация Vignale (патладжановия Focus). Като типове каросерия са налични четири версии, класическия хеч, комби, седан, както и кросоувър вариантът Active.

Що се отнася до моторите, ще ги научим довечера, заедно с всички подробности за колата. Световната премиера на новият Focus е днес (10.04.2018) в 18 ч. българско време. Може да я наблюдавате на живо тук:

 

 А дотогава разгледайте обилната галерия, след което кликнете на новата Fiesta долу. Тя ще ви отведе до нашия тест, където ще видите и снимки на интериорът – новият Focus използва доста от идеите на по-малкия модел.

Лукс от Китай!