Lada Vesta Cross е седан на кокили. Всъщност не изглежда зле…

  • Галерия с 9 снимки Галерия с 9 снимки
  • Следва галерия на варианта комби, който вече се продава у нас и е неочаквано елегантен за това, което сме свикнали да излиза от Толиати Следва галерия на варианта комби, който вече се продава у нас и е неочаквано елегантен за това, което сме свикнали да излиза от Толиати

19 Apr 2018

Истината е, че под крилото на Renault Nissan Mitsubishi компанията Lada доста бързо се измъква от ореола си на непоправимо остарялото отроче на съветското автомобилно производство. С достъп до нови платформи, двигатели, дизайнери и цялото ноу-хау на един от най-големите концерни в света, Lada започна да ражда доста смислени предложения – като комбито на кокили Vesta SW Cross (в галерията). Наясно сме, че сигурно ще е необходимо още поне десетилетие, за да може непослушният руски гигант да настигне това, което наричаме модерно и високотехнологично в автомобилния свят, но също така сме наясно, че стъпки като тази Vesta тук са в правилната посока и производители като Dacia може да спрат да излъчват пренебрежението, с което всички гледаме на Lada.

Колата е много нишова – малцина производители имат седан с увеличен просвет. Сетете се за Volvo S60, например, и ще разберете за каква екзотика говорим.

Просветът от 203 мм е сравним с този на RAV4, което е забележително. За съжаление 1,6-литровият и 1,8-литровият атмосферни двигатели не са толкова забележителни със своите съответно 105 и 122 к.с. Задвижването е предно и в двата случая, а цената отново събужда усмивки на лицето – очаква се у нас да бъде под 20 хиляди лева.

Първородната Godzilla!