Mercedes-Benz 190 SGS St. Tropez е бижу от близкото минало

  • Галерия с 12 снимки. Галерия с 12 снимки.
  • A това е Merc C126 'Gullwing', също дело на SGS. A това е Merc C126 'Gullwing', също дело на SGS.

01 May 2018

Един от само два произведени. Своеобразният Merc 190 ‘Landaulet’ обаче не е дело на самите Mercedes, а на немското каросерийно студио Styling Garage (познато и като SGS), функционирало близо до Хамбург между 1979 и 1985 г. Време, за което SGS изработва някой уникални возила, предимно базирани на Mercedes-Benz S-Class W126 и предназначени най-вече за арабския свят, африкански лидери, японски милионери и други такива хора „от сой“.

Ателието е основано от корабния инженер Петер Енгел, който обаче скоро напуска фирмата. В началото то функционира, като сервиз, докато шефът му не решава да трансформират няколко W126-ици в удължени лимузини. Ключовият момент идва малко след това, когато SGS получава поръчка за 40 дълги S-Class, всяка в различен цвят. Звучи ви познато? Да, поръчката идва от Мухамед бин Зайед Ал Нахйан, от принца на Дубай, а поводът е неговата сватба.

Бизнесът на ателието се разраства бързо и през 85-та SGS вече разполага с над 100 служители. Малко след това обаче фирмата обявява несъстоятелност и фалира с дългове в размер на 1,5 милиона марки. Причината за банкрута на привидно успешното ателие са няколко. Едната е обезценяването на долара по това време, като основна роля изиграва и въвеждането на нови закони в Саудитска Арабия, ограничаващи вноса на модифицирани автомобили. Това води до 50%-ов спад на износа на Styling Garage. Силно нарастващата конкуренция и проблемите с качеството на изпълненията (SGS често деактивирали ABS системите на колите, ползвали по-евтини гуми с некоректни индекси за скорост и допустимо натоварване и т.н.), също оказали доста влияние за фалита.

Което не ни пречи да се радваме на този прекрасен 1984 Mercedes-Benz 190 SGS St. Tropez, който е произведен в два единствени екземпляра. Колата е с ръчни скорости, бензинов мотор, като справка в Google ни изкарва обява в eBay от 2014-та, където една от двете коли се продава за 18 900 евро. Разгледайте галерията, след което може да кликнете на този Mercedes-Benz 1000SEL, който също е доста рядък и доста по-помпозен.

 

Лукс от Китай!