Десет уникалните модела на Ferrari. Под уникални имаме предвид, че наистина си ги бива... И някои са произведени в единствен екземпляр

  • Галерия с 10 изумителни произведения на Ferrari Галерия с 10 изумителни произведения на Ferrari
  • Ferrari SP38: Най-новото уникално Ferrari. Техниката е от 488, но дизайнът е съвсем нов, донякъде вдъхновен от иконата F40. Механиката е същата като в 488 GTB - 3,9-литров битурбо V8 с 670 к.с., задно предаване и трансмисия с два съединителя. Ferrari SP38: Най-новото уникално Ferrari. Техниката е от 488, но дизайнът е съвсем нов, донякъде вдъхновен от иконата F40. Механиката е същата като в 488 GTB - 3,9-литров битурбо V8 с 670 к.с., задно предаване и трансмисия с два съединителя.
  • Ferrari 458 MM Speciale: Представен през 2016 на базата на 458 Speciale, но с дизайн, вдъхновен от Ferrari GTO от 1984 г. Уникалните въздуховоди по-късно ще се появят в 488 GTB, така че 458 MM е много специална кола. Ferrari 458 MM Speciale: Представен през 2016 на базата на 458 Speciale, но с дизайн, вдъхновен от Ferrari GTO от 1984 г. Уникалните въздуховоди по-късно ще се появят в 488 GTB, така че 458 MM е много специална кола.
  • Ferrari F12 TRS: Тази не е уникална. В смисъл, че има цели две произведени. Базирани са на F12berlinetta и вдъхновени от 250 Testa Rossa от 1957 г. Макар да са предназначени за колекционери, TRS често се появява на автомобилни салони. Ferrari F12 TRS: Тази не е уникална. В смисъл, че има цели две произведени. Базирани са на F12berlinetta и вдъхновени от 250 Testa Rossa от 1957 г. Макар да са предназначени за колекционери, TRS често се появява на автомобилни салони.
  • Pininfarina Sergio: Фантастично произведение на автомобилното изкуство, появило се през 2013. Прототипът беше забележителен, но серията от 6 екземпляра загуби магията. Което не попречи последният екземпляр да струва $5 млн. Pininfarina Sergio: Фантастично произведение на автомобилното изкуство, появило се през 2013. Прототипът беше забележителен, но серията от 6 екземпляра загуби магията. Което не попречи последният екземпляр да струва $5 млн.
  • Ferrari F12tdf: Последното превъплъщение на F12berlinetta преди замяната на модела. Колата всъщност представлява много скъпа платформа за тест на компонентите на 812 Superfast. И не е кръстена на състезанието с колела, а на едноименното с коли. Ferrari F12tdf: Последното превъплъщение на F12berlinetta преди замяната на модела. Колата всъщност представлява много скъпа платформа за тест на компонентите на 812 Superfast. И не е кръстена на състезанието с колела, а на едноименното с коли.
  • Ferrari SP12 EC: Това вече е неповторимо. Създадано специално за Ерик Клептън, това бижу струва 4,7 млн. долара, въпреки че под елегантните извивки се крие едно “обикновено” 458 Italia. Ferrari SP12 EC: Това вече е неповторимо. Създадано специално за Ерик Клептън, това бижу струва 4,7 млн. долара, въпреки че под елегантните извивки се крие едно “обикновено” 458 Italia.
  • Ferrari F60 America: Не ни е от любимите модели на Ferrari, но това не значи, че не е рядко и скъпо. Всяка от десетте бройки, отбелязваща 60-годишнината на компанията в Щатите, е продадена за над 2,5 млн. долара. Ferrari F60 America: Не ни е от любимите модели на Ferrari, но това не значи, че не е рядко и скъпо. Всяка от десетте бройки, отбелязваща 60-годишнината на компанията в Щатите, е продадена за над 2,5 млн. долара.
  • Ferrari GG50: Макар да е скицирано от самия Джорджето Джударо, не е от най-елегантните Ferrari-та. Базирано е на 4-местното 612 Scaglietti и също използва V12, в съчетание със секвенциална скоростна кутия. Ferrari GG50: Макар да е скицирано от самия Джорджето Джударо, не е от най-елегантните Ferrari-та. Базирано е на 4-местното 612 Scaglietti и също използва V12, в съчетание със секвенциална скоростна кутия.
  • Ferrari P4/5 by Pininfarina: Джеймс Гликенхаус купува последното произведено Enzo и го закарва на Pininfarina, за да бъде направена тази метаморфоза на стойност 4 млн. долара (без да броим цената на първоначалната кола). Ferrari P4/5 by Pininfarina: Джеймс Гликенхаус купува последното произведено Enzo и го закарва на Pininfarina, за да бъде направена тази метаморфоза на стойност 4 млн. долара (без да броим цената на първоначалната кола).
  • Ferrari J50: За десерт сравнително слабо познатото в Европа J50. Колата е посветена на юбилея на Ferrari в Япония и едно от най-красивите произведения на Маранело. Техниката е от 488 Spider, произведени са едва 10 екземпляра. Ferrari J50: За десерт сравнително слабо познатото в Европа J50. Колата е посветена на юбилея на Ferrari в Япония и едно от най-красивите произведения на Маранело. Техниката е от 488 Spider, произведени са едва 10 екземпляра.

05 Jun 2018

Ferrari не прави скучни коли, дори масовите модели от Маранело са нещо много специално за познавачи и любители. Какво да кажем тогава за специалните версии, често произведени в един-единствен брой? Някои от тях толкова рядко са излизали под светлините на прожекторите, че дори запалените автомобилни маниаци не ги познават добре. Събрахме десет от най-забележителните one-off модели на Черното конче. В този текст думата “уникален” е използвана в буквалното си значение, защото много от тези коли наистина са произведени в един-единствен брой. Вижте ги в галерията!

 

Лукс от Китай!