Porsche срина абсолютния рекорд на 'Нюрбургринг': 5:19 минути. Видео с цялата обиколка на Тимо Бернхард!

  • Галерия с 8 снимки. Не пропускайте видеото Галерия с 8 снимки. Не пропускайте видеото
  • Тимо Бернхард, мъж с големи топки. Тимо Бернхард, мъж с големи топки.

29 юни 2018

Това е голяма новина! Porsche не просто подобри рекорда на “Нюрбургринг”, а направо го сдъвка и изплю. И на всичкото отгоре, това беше рекорд точно на Porsche. И то през далечната 1983. Говорим за абсолютния рекорд на пистата, не за някакви класове, брой врати, тип задвижване… Абсолютното най-добро време от състезателна или несъстезателна или извънземна или каквато ви падне кола. Никой никога не беше завъртал “Ринга” по-бързо от Щефан Белоф с уникалното Porsche 956 с граунд ефект - 6:11,13 минути.

До днес. Колата е Porsche 919 Hybrid Evo, а времето е 5:19,546 минути - с 52 секунди по-добро от онова на Белоф. Рекорд, заличен 35 години по-късно, респект!

Зад волана на 919 е бил Тимо Бернхард, победител в Льо Ман с Porsche и многократен победител на “Ринга”. Много смел мъж с много големи топки.

“Това е може би най-предизвикателното трасе на света, казва Тимо след постижението си. Просто показахме, че можем да караме кола като тази, както трябва да бъде карана. Определено не беше разходка в парка, а много вълнуващо и уморително постижение. Опитах да запазя концентрация като в квалификационна сесия по време на състезание. Скоростта е толкова висока, че просто няма място за грешки. Постигнахме това, което искахме.”

919 Evo, в случай, че сте пропуснали, е пенсионираният победител на Porsche от Льо Ман и сериите за издръжливост. Мощността е увеличена на около 1200 к.с. (около 720 коня от бензинов V4, останалите от електромотори), а притискането към асфалта е увеличено с 50% в сравнение с “обикновената” състезателна кола от 2017...

919 Evo вече счупи рекорда на “Спа” и се доказа като по-бърз от болид от F1. Porsche намекна, че обиколката Porsche 919 Tribute ще продължи, но не се сещаме за по-митична писта, чийто рекорд да бъде атакуван.

Рекорди на “Ринга” падат през ден в най-различни категории, но през последните години никой не беше и споменавал за опит за подобряване на абсолютното постижение на Белоф, смятано за една от най-славните обиколки в моторните спортове въобще, редом с тази на Сена в квалификацията за Монте Карло през 1988 г.

Видеото е забележително. И понеже е толкова кратко, вероятно ще успеете да го изгледате два пъти, преди да се върнете обратно към обичайните си занимания. Ако първият път не успеете, вторият обърнете внимание на гигантските сили, които понася тялото на Тимо в завоите, при спиране и ускорение.

Просто забележително...

 

Коментирай

Sending ...