‘Activalve’ е революция в автомобилното окачване. Системата е базирана на ‘Magic Carpet’ на Bose, но влиза в производство едва сега

  • Галерия със 7 снимки. Галерия със 7 снимки.

10 Aug 2018

Може би немного от вас си спомнят видеото с двата Lexus LS 400, единият със стандартно окачване, а другият – с разработено от „звуковите“ специалисти от Bose. Ние си спомняме, че гледахме с изумление, как едната кола буквално прескача препятствие, и това бе в началото на 90-те.

Системата обаче бе се оказала доста скъпа и тежка за внедряване в серийно производство, като Bose все пак успяват да използват част от технологията за създаване на ‘Bose Ride’ – седалки за тирове, разчитащи на сходна техника.

Американската компания ClearMotion е купила патента от Bose и е доразвила идеята в продукт, наречен ‘Activalve’. Той представлява електро-хидравличен модули с електронно управление, свързващ се към вече съществуващите елементи на окачването на даден автомобил.

Най-просто казано, ClearMotion монтират 4 такива модула, по един за всяко колело. Въпросните ползват най-различни данни за да оказват влияние на окачването, гарантирайки невиждана досега гладкост. От фирмата казват, че това е първото проактивно окачване в света, което „прави това за движението, което прави системата за гасене на шума със… шума“ .

Първородната Godzilla!